Social Icons

Λορέντζος Μαβίλης

 
Ο Λορέντζος Μαβίλης (1860-1912) ήταν Επτανήσιος λυρικός ποιητής, ένθερμος πατριώτης και λάτρης του σκακιού από τη νεανική του ηλικία. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που αγωνίσθηκαν σε σκακιστικά τουρνουά του εξωτερικού τη δεκαετία του 1880, όταν σπούδαζε  φιλολογία στη Γερμανία.   Υπήρξε και  συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων.
          Συμπαρμένος από τη Μεγάλη Ιδέα για την απελευθέρωση των περιοχών της Ελλάδας, που ήταν ακόμη κάτω από Οθωμανικό ζυγό, ενίσχυσε τον αγώνα των Κρητών και των Ηπειρωτών την περίοδο 1896-1897. Εκλέχτηκε βουλευτής στην πρώτη Αναθεωρητική Βουλή επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ξαναπολέμησε για την ελευθερία της Ηπείρου το 1912 και σκοτώθηκε στις  28 Νοεμβρίου 1912 στον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, στη Μάχη του Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα.
Στο νέο βιβλίο του  Παναγή  Σκλαβούνου με τίτλο «Έλληνες σκακιστές του 19ου αιώνα», που εκδόθηκε στην Αθήνα,  περιγράφεται  η ζωή του Λορέντζου Μαβίλη και η σχέση του με το σκάκι. 
Με βάση τις έρευνες του κ. Σκλαβούνου, σε επόμενη καταχώρηση θα «αποκαλύψουμε»  ότι το σκάκι ήταν η αγαπημένη ασχολία  ακόμη ενός φημισμένου Έλληνα, που του οφείλει πολλά ο  νομός Ιωαννίνων.

Share on Facebook

109ο Όπεν Αμπελοκήπων

Ο 13χρονος Ιωάννης Σταθόπουλος αναδείχθηκε νικητής στο 109ο Όπεν Αμπελοκήπων, με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες.  Στις θέσεις 2-5 ισοβάθμισαν οι Σεμπάστιαν Φίλιππας, Leonard Kolani, Απόστολος Τσιροπούλας και ο ΟΜ Δημήτρης Δεληθανάσης, όλοι με 5,5 βαθμούς κ.ά. 
Το τουρνουά ήταν ισχυρό, αφού από τους 66 συμμετέχοντες, 8 ήταν τιτλούχοι και 53 είχαν διεθνές έλο. Όσοι θέλουν να δουν την τελική βαθμολογία του τουρνουά, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Σ.Ο. Αμπελοκήπων:http://www.skaki.net/ambelokipi.html
Ακολουθεί μια παρτίδα του νικητή:


Τουρνουά "Σπύρος Μπίκος"




Συνεχίζεται το τουρνουά ομάδων " Σπύρος Μπίκος". Η Αεκ έχει τρεις νίκες και δύο ήττες.
Στη σημερινή παρτίδα αντίπαλος μου ήταν ο Παναγιωτόπουλος Αλέξανδρος ένας τακτικός επιθετικός παίχτης που του αρέσει να επιτίθεται. Έτσι εναντίον του χρησιμοποιήσα μια ενδιαφερουσα θυσία πιονιού στο μέσο για να αρπάξω την πρωτοβουλία και να τον αναγκάσω να αμυνθεί ξέροντας ότι αυτό δεν είναι το δυνατό του σημείο. Το λάθος δεν άργησε να έρθει και η παρτίδα κρίθηκε σχετικά νωρίς παρά το φινάλε το οποίο προέκυψε.








Οι παραβάτες τιμωρούνται!!


Οι κανόνες του ανοίγματος λένε:

Να μην κουνάμε το ίδιο κομμάτι δύο φορές. Χαρακτηριστική είναι η τιμωρία που δέχτηκε ο κ. Κουκουφίκης στην παρτίδα του.

Να μην κάνουμε πολλές κινήσεις πιονιών πριν αναπτυχθούμε. Χαρακτηριστική είναι η τιμωρία που επιβλήθηκε στον κ. Σπιλιάδη.

Μαχητικές ήταν οι παρτίδες Κανακάρης – Κοτρωνιάς και Καπνήσης – Νικολαϊδης, ενώ αδιάφορη ήταν η ισοπαλία των αδερφών Μαστροβασίλη. 

33ο Πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα γυναικών (2010)


Οι συμμετέχουσες

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΡΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΖΩΗ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ – ΑΝΝΑ
ΜΑΚΚΑ ΙΟΥΛΙΑ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ
ΦΑΧΙΡΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

60ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα 2010


Στις 25 Νοεμβρίου ξεκίνησε το 60ο πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα σκακιού, ανδρών, με συμμετοχή 10 σκακιστών στο Βραχάτι Κορινθίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι δέκα συμμετέχοντες είναι:

GM ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 2591

GM ΜΠΑΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2590                                               

GM ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 2580

GM ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑΝΟΣ 2556

GM ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2552

IM ΚΑΠΝΙΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 2511

FM ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 2308                                              

ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 2285

ΚΟΥΚΟΥΦΙΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ 2278

ΣΠΗΛΙΑΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 1888

 

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε σκακιστή, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο κάθε σκακιστής, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας. Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).

Τουρνουά Παγκρατίου



Συνεχίζεται το τουρνουά στο Παγκράτι για παίχτες πάνω από 1800. Ο αντίπαλός μου στον 3ο γύρο ήταν ο Σαββόγλου, ένας σταθερός ποζισιονέλ παίχτης που όταν αντιμετωπίζει ισχυρότερους αντιπάλους προσπαθεί να κάνει όλες τις αλλαγές κομματιών και να απλοποιήσει τη θέση για να φτάσει πιο κοντά στην ισοπαλία! Στην παρτίδα κατάφερα να το στρέψω αυτό εναντίον του και έχασε χωρίς να το καταλάβει.
Επίσης έπαιξα μια κίνηση 38. ... η5 πολύ όμορφη αισθητικά και πολύ δυνατή στρατηγικά!







Play chess online

13ο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι

Συγχαρητήρια στην σκακιστική ομάδα του Αργοστολίου, η οποία διοργανώνει ανοιχτό πρωτάθλημα σκακιού και δεν το ανακοινώνει σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Το έμαθα τυχαία από τον “φίλο” μου Αντώνη, που απλά το ανέφερε στο profile του.
Μα πόσο στενόμυαλοι είναι μερικοί άνθρωποι. Αν δεν δείξεις και δεν πεις στον κόσμο για την ετήσια διοργάνωση – γιορτή που διοργανώνεις στο όνομά του σκακιού, πώς περιμένεις να έρθει νέος κόσμος στο σύλλογο και η τοπική κοινωνία να χαίρεται για έναν σύλλογο που έχει στην πόλη της;
Ας ελπίσουμε να διεξαχθεί τουλάχιστον νόμιμα το πρωτάθλημα αυτό και να μην γίνει κάποιο “μαγείρεμα” πάλι, από αυτόν που έχει κερδίσει μια φορά το κύπελλο…
Με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το σκάκι και την ανάπτυξή του δεν πιστεύω να περιμένετε αποτελέσματα Το λέω για να μην σας βλέπω πικραμένους όταν τρώτε τα 4-0 από άλλες ομάδες…
Ξυπνήστε!!!
Share on Facebook

Βαθμολογία 10ου Blitz Αμπελοκήπων



Με τη συμμετοχή 66 σκακιστών και σκακιστριών, εκ των οποίων 8 τιτλούχοι και 53 με διεθνές έλο, ξεκίνησε το 109ο Όπεν Αμπελοκήπων, που συνδιοργανώνουν ο Σ.Ο. Αμπελοκήπων και ο Σ.Ο. "Θωμάς Γεωργίου". Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Σάββατο και Τετάρτη στις 5.30 μ.μ., στην έδρα των 2 σωματείων, Μακρυνίτσας 12-14, κοντά στο σταθμό μετρό "Αμπελόκηποι".
Όσοι θέλουν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα, την βαθμολογία ή
την κλήρωση του επόμενου γύρου του τουρνουά, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Σ.Ο. Αμπελοκήπων:

Βαθμολογία 10ου Blitz Αμπελοκήπων (14/11/2010):
 
1. Ψάρρας Στυλιανός 7 βαθμοί,
2. Managadze Nikoloz 6 βαθμοί,
3. Κουτουκίδης Παναγιώτης 5 βαθμοί
Τελικά η ομάδα την Πτολεμαΐδας επικράτησε 4-2 εναντίων της Ηγουμενίτσας. Η Θεσπρωτική ομάδα στάθηκε λίγο άτυχη γιατί απουσίαζαν πολλοί παίχτες και αναγκάσθηκαν τα παιδιά να παίζουν με μεγαλύτερους αντιπάλους.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην ομάδα της Πτολεμαΐδας στους επόμενους γύρους.



Σε μειονεκτική θέση βρίσκονται τα παιδία – σκακιστές της Ηγουμενίτσας τα οποία αναγκάζονται να παίζουν με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Αυτό όμως δεν τα σταματά να παίζουν με μεγάλη φαντασία και να αγωνίζονται ισάξια σε κάθε παρτίδα!

Συνέντευξη


Ο Σωτήρης Παπαποστόλου είναι δώδεκα χρονών, από το Μέτσοβο και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το σκάκι.  Τον συναντήσαμε στο δημαρχείο και τον ρωτήσαμε την γνώμη του για το σκάκι.

Ερώτηση: Πρώτη φορά παρακολουθείς τέτοιου είδους σκακιστική εκδήλωση στο Μέτσοβο. Πώς νοιώθεις γι’ αυτό;

- Νοιώθω χαρούμενος που παρακολουθώ αυτή την εκδήλωση, ακόμη και αν δεν παίζω, επειδή συμμετέχουν οι καλύτεροι σκακιστές της περιοχής και αυτό μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να βελτιωθώ στο σκάκι και να τους ξεπεράσω!

Ερώτηση: Γνωρίζουμε πόσο σου αρέσει το σκάκι και πραγματικά είναι αξιέπαινη η προσπάθεια σου, και των γονιών σου, να ταξιδεύετε κάθε εβδομάδα ως τα Γιάννενα, για να παρακολουθείς τα μαθήματα που γίνονται στον Σκακιστικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Πώς θα σου φαίνονταν η ιδέα να γνωρίσουν νέα παιδιά το σκάκι, για να παίζεται πιο συχνά στο χωριό σου;

-Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα γιατί ο χειμώνας στο Μέτσοβο είναι δύσκολος και εφόσον, ως παιδιά, δεν μπορούμε να παίζουμε ελεύθερα στην φύση, το σκάκι είναι μια ιδανική εναλλακτική λύση να παίξουμε και να περάσουμε ωραία.

Σε ευχαριστούμε Σωτήρη και ευχόμαστε να γίνονται πιο συχνά σκακιστικές εκδηλώσεις στο όμορφο χωριό του Μετσόβου, ένα προορισμό που όλοι αξίζει να επισκεφτούν!

Διασυλλογικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων

Σήμερα στο παραδοσιακό και φιλόξενο Μέτσοβο, 13 / 11 / 2010, στον χώρο του Δημαρχείου, φιλοξενείται το διασυλλογικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων. “Τυχεροί” μπορούν να θεωρηθούν οι παίχτες, οι οποίοι παίζουν σκάκι υπό τους χαρούμενους ήχους που προέρχονται από έναν παραδοσιακό γάμο στην πλατεία του χωριού!
Από την βορειοδυτική Ελλάδα έχει προκριθεί η ομάδα της Ηγουμενίτσας και από την ένωση σκακιστικών σωματείων κεντροδυτικής Μακεδονίας η ομάδα της Πτολεμαΐδας.

Η σύνθεση των ομάδων:

1.      Μπέμπης Α. – Σαμαράς Γ.
2.      Μαζαράκης Α. – Ιωαννίδης Α.
3.      Μαρτίνης Ν. – Χαριχόπουλος Ι.
4.      Παπανδρέου Π. – Στεφανίδης Δ.
5.      Μαρτίνη Θ. – Αλεξίου Δ.
6.      Μαζαράκη Ε. – Γκλιάγια Σ

Anck 4 week


Η σύνθεση της ομάδας για την τέταρτη εβδομάδα είναι η κάτωθι:

Σκακιέρα Όνομα Κατηγορία
1 amartias 7
2 Pappas 7
3 Elaaleko 5
4 DrousiasJ 4
5 DrousiasX 2
6 Chris 2

5th Tal Memorial

Ο Μιχαήλ Νεχέμιεβιτς Ταλ γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας (9 Νοεμβρίου 1936-1992) και ήταν ο όγδοος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σκάκι. Γνωστός και ως "ο μάγος από τη Ρίγα", ο Ταλ ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυΐες στην επίθεση . Έπαιζε εσκεμμένα κινήσεις οι οποίες δημιουργούσαν τις μέγιστες περιπλοκές και για τις δύο πλευρές. Κατά τα λεγόμενά του, «Δεν είναι απαραίτητο να παίξεις καλά. Πρέπει απλά να παίξεις καλύτερα από τον αντίπαλό σου!»
Χθες, 5/11/2010, ξεκίνησε το πέμπτο συνεχόμενο τουρνουά εις μνήμην του Ταλ με κορυφαίους συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα παίζουν οι: Aronian, Kramnik, Grischuk, Mamedyarov, Karjakin, Gelfand, Eljanov, Nakamura, Shirov, and Wang Hao.
            Ο χρόνος σκέψης είναι 100 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις, 50 λεπτά για τις επόμενες 20 κινήσεις (40ωστή κίνηση έως 60ωστή) και 15 επιπλέον λεπτά για τις υπόλοιπες κινήσεις.
      Συνήθως στα τουρνουά μεγάλου επιπέδου στους πρώτους γύρους γίνονται σύντομες ισοπαλίες μέχρι να προσαρμοστούν οι παίχτες. Όμως από τον πρώτο γύρο του 5ου Ταλ memoria είδαμε πολύ αίμα!

10ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ BLITZ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
               10ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ BLITZ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
                   Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010
                       
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:   Σκακιστικός Όμιλος Αμπελοκήπων
               Σκακιστικός Όμιλος «Θωμάς Γεωργίου»
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:Ελβετικό 7 γύρων
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:  Εντευκτήριο Σ.Ο. Αμπελοκήπων, Μακρυνίτσας 12-14,
               κάθετος λεωφόρου Πανόρμου έναντι Αγίου Δημητρίου,
               τηλ. 210-6433584 (Λεωφορεία: 046 από Μουσείο,
               Α7-Β7 από Κάνιγγος, Β5,Χ14,230,550,601,603,610,651,
               653,813, - Τρόλεϊ: 18-19 από Μουσείο, 7,8,10,13,14 –
               Μετρό: σταθμός «Αμπελόκηποι»).
 

Εφηβικό πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Ελλάδας


Τελικά η διοργάνωση  πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή τριών ομάδων, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Άρτας – Κέρκυρας. Στο δεύτερο γυμνάσιο της Άρτας πραγματοποιήθηκε το φετινό πρωτάθλημα όπου νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της Ηγουμενίτσας, έπειτα από δύο γύρους.







Άσκηση / Ενδιάμεση κίνηση!

Διάγραμμα 1
     Όταν κάποιος μας απειλεί ένα κομμάτι εμείς μπορούμε να μετακινήσουμε το κομμάτι μας ή να δώσουμε μια πιο ισχυρή απειλή! Όταν δίνουμε μια πιο ισχυρή απειλή, αγνοώντας δηλαδή την αρχική απειλή, αυτό ονομάζεται ενδιάμεση κίνηση.

     Στο διάγραμμα 1 τα μαύρα μόλις έπαιξαν τον πύργο τους στο δ8, απειλώντας την λευκή βασίλισσα στο δ5. Τι πρέπει να παίξουν τα λευκά;

Τουρνουά "Σπύρος Μπίκος"



Συνεχίζεται το φιλικό τουρνουά ομάδων Σπύρος Μπίκος.Η ΑΕΚ έχει τρεις νίκες στους τρεις αγώνες που έχει δώσει. Η σημερινή παρτίδα είναι από τον αγώνα της Κυριακής 31/10 με τον Σκακιστικό Κύκλο Ηλίου. Ο αντίπαλός μου ο κ. Ρούσσος Λ. έχει Αριθμό Μητρώου στην Εσο 00024, δηλαδή ήταν ο 24ος παίχτης που γράφτηκε στην Ελλάδα!
Οι σημερινοί Αριθμοί Μητρώου είναι πάνω από 26000.









Play online chess