Social Icons

20th Amper blindfold and rapid tournament


Στρατηγικά φινάλε, ή τέταρτη φάση του παιχνιδιού, ονομάζονται τα φινάλε στα οποία έχουν απομείνει δύο τρία κομμάτια και μερικά πιόνια σε κάθε παίχτη. Ονομάζονται έτσι επειδή κυρίαρχο ρόλο παίζει η στρατηγική και οι παίχτες πρέπει να αποφασίσουν πιο δομή πιονιών τους συμφέρει σε συνδυασμό με πια κομμάτια πρέπει να αλλάξουν ή να κρατήσουν!


Για να πάρει κάποιος σωστές αποφάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τις βασικές ιδέες των βασικών φινάλε, αλλιώς είναι καράβι χωρίς πηδάλιο!
Η παρτίδα που φαίνεται παρακάτω είναι μια παρτίδα τυφλού σκακιού. Οι παίχτες, ο Κάρλσεν αριστερά το νούμερο δύο στην παγκόσμια λίστα ΕΛΟ και ο Κράμνικ δεξιά το νούμερο τέσσερα, έχουν μπροστά τους έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια σκακιέρα. Ο υπολογιστής είναι απαραίτητος για να ελέγχει αν όλες οι κινήσεις είναι σωστές. Σε κάποιο σημείο της παρτίδας ακόμη και ο Κράμνικ, παγκόσμιος πρωταθλητής, προσπαθούσε να κάνει κάποια κίνηση αλλά ήταν αντικανονική! Ένα επίσης ευτράπελο είχε γίνει σε μια άλλη παρτίδα όπου, ποιος άλλος, ο Τοπάλοβ έκανε μια κίνηση αλλά ο υπολογιστής δεν τον άφηνε!!! Όμως ο Τοπάλοβ είχε δίκιο και η κίνησή του ήταν κανονική. Μέχρι και οι υπολογιστές συνωμοτούν εναντίων του!
Μπορείτε και εσείς να δοκιμάσετε τις δυνατότητες σας στο κλασικό πρόγραμμα Φριτζ. Αν πατήσετε νέο παιχνίδι, δεξί κλικ και board design θα εμφανιστεί ένα παράθυρο ρυθμίσεων. Μια επιλογή λέει: pieces και μπορείτε να διαλέξετε το Blind All ! Τα κομμάτια θα εξαφανιστούν και … Καλή αρχή!

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρτίδα στον έβδομο γύρο για το στρατηγικό φινάλε που προέκυψε, δηλαδή αξιωματικός και πύργος εναντίων ίππου και πύργου. Μπορείτε να δείτε το βίντεο και τον Μαγκνους να αναλύει την παρτίδα του!

Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του πρωταθλήματος είναι εδώ!
Μπορείτε να δείτε περισσότερα βίντεο και μια πλήρη κάλυψη του γεγονότος.




1 σχόλιο:

Kesaris είπε...

Ερώτηση αναγνώστη:
Γιατί ο λευκός δεν τρώει στο ε4 μετά από 9…Na6.

Καίσαρης: Έχει ενδιαφέρον αυτή η συνέχεια. 10.B:e4 – d:e4, 11. Q:e4 – Re8, 12. Qc2 – Bg4.
Τα μαύρα έχουν θυσιάσει ένα πιόνι και έχουν αντάλλαγμα γι’ αυτό. Απειλούν να φάνε στο ζ3 και να διπλώσουν τα πιόνια. Μαύρος ίππος ανά πάσα στιγμή μπορεί να εισέλθει στο παιχνίδι από το β4 και ίσως στο γ2. Η μαύρη βασίλισσα μπορεί να πάει κάποια στιγμή στο θ4. Ο πύργος να περάσει από το ε6 στο η6 ή στο θ6.
Δηλαδή ξαφνικά και για ένα πιόνι τα μαύρα αποχτούν μεγάλη ενεργητικότητα και πρωτοβουλία. Παρατηρείστε ότι τα λευκά έχουν ένα πιόνι επιπλέον αλλά δεν έχουν καθόλου καλή ανάπτυξη. Αν φάνε το πιόνι θα υποφέρουν για πολλές κινήσεις. Τέτοιες θέσεις είναι καλό να αποφεύγονται.
Τα μαύρα έκαναν δηλαδή μια ποσισιονέλ θυσία πιονιού και τα λευκά την αρνήθηκαν.