Social Icons

Συναγερμός!!!




Στην θέση του διαγράμματος παίζουν τα μαύρα.

Με όλη αυτή την πληροφόρηση που υπάρχει στις μέρες μας το πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο είναι να βρίσκει τις σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες. Αυτές τις πληροφορίες  που θα του είναι χρήσιμες, θα τον βοηθήσουν στην ζωή του και θα τον κάνουν πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο.
Είναι πρακτικά αδύνατο να δούμε και να ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν, γιατί πολύ απλά δεν διαθέτουμε τόσο χρόνο στην ζωή μας.
Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να αποκτήσει κάποιος την επικριτική σκέψη, να μπορεί δηλαδή «φιλτράρει» τις πληροφορίες και να έχει αξιόπιστες πηγές.


Παίζοντας κάποιος σκάκι μπορεί να αποκτήσει αυτή την επικριτική σκέψη, μιας και στο σκάκι σε κάθε μας κίνηση πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Να διαλέξουμε μέσα από πολλές κινήσεις την πιο σωστή, την πιο κατάλληλη, αυτήν που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πραγματικά την παράταξή μας και το σχέδιο μας.
Σημαντική βοήθεια επίσης μπορεί να παρέχει ένας προπονητής σκακιού. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει κάποιον-α να βελτιώσει τις επιδόσεις του, να τον βοηθήσει στον τρόπο σκέψης κτλ…
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η αδιαφορία. Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηρισθούν οι προτάσεις που κάνει ο γνωστός προπονητής Α. Μάρτιν. Ο κ. Μάρτιν είναι από τους πιο γνωστούς προπονητές σκακιού παγκόσμιος, έχοντας βγάλει δεκάδες dvd και πολλά βιβλία για σκάκι. Φυσικά έχει προτείνει και σωστά πράγματα, σωστές τεχνικές, επειδή όμως  έχω παρακολουθήσει τα περισσότερα από τα μαθήματά του, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν σκέφτεται αυτά που προτείνει και τα κάνει λίγο πρόχειρα. Δηλαδή δείχνει αδιαφορία.
Επανέρχομαι στην θέση του διαγράμματος. Τα λευκά μόλις έπαιξαν 15.Ιδ5 και ο Μάρτιν βάζει δύο θαυμαστικά σε αυτή την κίνηση. Δύο θαυμαστικά βάζουμε στις φανταστικές κινήσεις, σε αυτές που κρίνουν την έκβαση της παρτίδας αμέσως.             
Κοιτάζοντας την παρτίδα από την σκοπιά του λευκού, «τυφλωμένοι» από τα επιθετικά κομμάτια και το υποτιθέμενο ματ, μπορούμε εύκολα να παραλείψουμε την απλή άμυνα που έχουν τα μαύρα. Ο ενθουσιασμός γενικά είναι ένα καλό συναίσθημα.
Ο υπέρ-ενθουσιασμός και οι παράτολμες ενέργειες έχουν αρνητικές συνέπειες… Την παρτίδα και τις αναλύσεις τις βρήκα από ένα άρθρο που είχε γράψει ο Μάρτιν στην ιστοσελίδα Chess Publishing.
Εντύπωση μου κάνει γιατί ούτε ο gm Mikhalevski αλλά ούτε και ο gm Gallagher κοίταξαν αυτά που προτείνει ο Μαρτιν και δίνουν την κίνηση 15.Ιδ5 ως την κίνηση που κερδίζει την παρτίδα. Φυσικά η όλη ιδέα χάνει για τα λευκά, διότι τα μαύρα έχουν την απλή συνέχεια 15…η5! Τα μαύρα κρατάνε κλειστή την θ στήλη αποδιοργανώνοντας και σταματώντας επιτυχημένα την λευκή επίθεση. Το υλικό που θυσίασαν τα λευκά κρίνεται αποφασιστικό για να χάσουν την παρτίδα.
Πολύ αρνητικές συνέπειες, κατά την γνώμη μου, μπορούν να έχουν αρκετά από τα DVD που έχει γράψει ο Μάρτιν. Με απλά λόγια έχει βγάλει ένα DVD για την κάθε πιθανή πρώτη κίνηση των λευκών ή τον μαύρων, διαλέγοντας μερικές νίκες τις μόνο μιας παράταξης. Παρουσιάζοντας, λοιπόν, μια εικόνα ότι αυτά που προτείνει αυτός απλά κερδίζουν.
Άλλη μια κοτσάνα που διάβασα πρόσφατα είναι το DVD του Davies. Προτείνει για πρώτη κίνηση 1.η3. Το προτείνει σε αρχάριους – νέους παίχτες. Αυτό που πραγματικά κάνει είναι να βγάλει ένα DVD για να βγάλει χρήματα και όχι πραγματικά να βοηθήσει κάποιον να βελτιωθεί.
Κρούω τον κώδωνα του κίνδυνου, ώστε να προσέχετε τι αγοράζεται και ποιον εμπιστεύεστε ...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.