Social Icons

Ο Neo ξαναχτυπά!


Η ανθρώπινη φαντασία είναι τεράστια και αρκετά δημιουργική! Έχουμε δει ανθρώπους να πετάνε, να σταματάνε σφαίρες με το χέρι κτλ…
Το να κερδίσει κάποιος το καλύτερο σκακιστικό πρόγραμμα στον  κόσμο και μάλιστα χωρίς να βλέπει την σκακιέρα, δηλαδή blind, αυτό ακούγεται εξωφρενικό…


Τα σκακιστικά προγράμματα και οι υπολογιστές γενικότερα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους ανθρώπους και οι άνθρωποι δεν συναγωνίζονται πλέον μαζί τους. Πολύ απλά οι υπολογιστές έχουν πρόσβασή σε όλες τις παρτίδες σκακιού που έχουν παιχθεί, μπορούν να υπολογίσουν σε μεγάλο βάθος και πολλές κινήσεις, έχουν μια τεράστια βάση δεδομένων στο φινάλε, δηλαδή με λίγα κομμάτια, με όλες τις ενδεχόμενες κινήσεις. Με απλά λόγια το παιχνίδι των υπολογιστών αγγίζει την τελειότητα!
Το πώς κατάφερε ένας άσημος Ουκρανός να κερδίσει το καλύτερο σκακιστικό πρόγραμμα στον κόσμο αυτό παραμένει ένα μυστήριο ή ένα παράδειγμα λαμπρής ευφυΐας και ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πολλά ακόμη…
Πολύ παράλογο ακούγεται το γεγονός ότι ο Ουκρανός Andrew Slyusarchuk διάβασε μέσα σε διάστημα 8 μηνών περισσότερα από 3.000 βιβλία και κατάλαβε όλες τις αρχές τους σκακιού και τον τρόπο που ο υπολογιστής παίζει σκάκι!
Όπως λέει και ένας φίλος, όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι!
Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι για να ανέβει κάποιος ένα επίπεδο στο σκάκι χρειάζεται περίπου ένα χρόνο. Να μεταβεί δηλαδή από το επίπεδο του εντελώς αρχάριου στο επίπεδο του λιγότερου αρχάριου!  
            Όταν κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει και να αφομοιώσει τις ιδέες του βιβλίου. Τώρα πώς ο Andrew κατάφερε να βρει και να αφομοιώσει όλες τις αρχές που βοηθάνε το σκακιστικό πρόγραμμα να παίζει σκάκι, αυτό είναι άγνωστο.
            Και αν κατάφερε να κερδίσει το rybka 4 θα το έκανε εντελώς μηχανικά με άλλες κινήσεις που του υπέδειξαν. Και για να σας αποδείξουμε ότι ο Andrew δεν μπορεί να παίξει τόσο καλά όσο λένε τον προκαλούμε σε μονομαχία! Λοιπόν Andrew σου δίνουμε τα λευκά και σου προσφέρουμε δύο κεντρικά μας πιόνια, το ε7 και το δ7.  Μην ψάξεις σε κανέναν βιβλίο αυτή την θέση δεν υπάρχει! Επίσης θα εφαρμόσουμε τις αρχές τις Γιαννιώτικης σχολής σκακιού!

πηγή: εδώ  και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: