Social Icons

Ξανά στην πρώτη δημοτικού!


Στην πρώτη δημοτικού πρέπει να επιστρέψει και πάλι ο Σίροβ για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο κάρφωμα, την διπλή απειλή και την σημασία του ροκέ!
Δεν ξέρω τι ακριβώς σκεφτότανε με την τελευταία του κίνηση 13…Ββ6 όμως χάνει τουλάχιστον ένα πιόνι και η θέση στην πλευρά του βασιλιά καταστρέφεται.
Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν!


Η κίνηση 14.Ιη5 αμέσως είχε ενδιαφέρον, όμως είναι πολύ καλύτερο για τα λευκά να φάνε πρώτα στο ε6, πράγμα που έπαιξαν και στην παρτίδα.
14.δ:ε6-ζ:ε7, 15.Ι:η5! Εκμεταλλεύεται το κάρφωμα και κερδίζει ένα πιόνι.
Τα λευκά στην συνέχεια τελείωσαν την παρτίδα με μια όμορφη επίθεση και ένα τελικό ματ.

Γνωρίζω πάρα πολλούς σκακιστές που υποτιμούν την δύναμη της διπλής απειλής και του καρφώματος. Αυτές οι δύο τακτικές είναι τόσο πολύ ισχυρές που μπορούν να αναγκάσουν τον αντίπαλό μας να εγκαταλείψει αμέσως την παρτίδα και γι τον λόγο αυτόν πρέπει να τις αναζητούμε πάντα στις παρτίδες μας.

Επίσης, σας έχω πει άπειρες φορέ μέσα από αυτό το μπλόκ το ρητό «όποιος το ροκέ του κάνει την παρτίδα δεν την χάνει!» Αν παρατηρήσετε τις κινήσεις που έπαιξαν τα μαύρα θα διαπιστώσετε ότι έκαναν πολλές κινήσεις με τα πιόνια τους, δηλαδή δεν ανέπτυξαν τα κομμάτια τους καθώς επίσης και στην 11 κίνηση έπαιξαν Ιθ5. Είναι η  πρώτη επιλογή του υπολογιστή και μια νέα κίνηση στην θεωρία των ανοιγμάτων. Απλά θέλω να ρωτήσω, πώς μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι η κίνηση 11..Ιθ5 είναι καλή, όταν τέσσερα μαύρα κομμάτια είναι στην πρώτη γραμμή και ο αξιωματικό στο β7 είναι εντελώς κλεισμένος πίσω από τα πιόνια του. Και πώς μπορεί να είναι καλή μια κίνηση που αλλάζει ένα ήδη ανεπτυγμένο κομμάτι μας;

Αναμφισβήτητα οι υπολογιστές και τα σκακιστικά προγράμματα παίζουν πιο καλά από τους ανθρώπους, όμως δεν πρέπει να τα εμπιστευόμαστε τυφλά! Ακόμη και αυτά κάνουν λάθη! Λάθη που τις περισσότερες φορές δεν εντοπίζονται από τους ανθρώπους. Και για να σας το αποδείξω μπορώ να σας πω ότι υπάρχει και συγκεκριμένο πρωτάθλημα υπολογιστών και κάθε χρόνο βγαίνει και ένα νέο σκακιστικό πρόγραμμα πρώτο. Πώς γίνετε να βγαίνει κάποιο πρόγραμμα πρώτο και να μην λήγουν όλες οι παρτίδες ισοπαλία; Μια είναι η λογική απάντηση. Δεν παίζουν οι υπολογιστές τέλεια, γιατί κάνουν λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: