Social Icons

Η κλασική θυσία του Αξιωματικού


Θυσία ονομάζουμε την εθελοντική προσφορά υλικού χωρίς να παίρνουμε άμεσα πίσω το υλικό, όμως παίρνουμε κάποια άλλα στοιχεία όπως επίθεση στο βασιλιά, ενεργητικά κομμάτια, πολύ άσχημη συνεργασία των αντίπαλων κομματιών κτλ…

Μια από τις πιο παλιές και πιο μελετημένες θυσίες είναι η κλασική θυσία του αξιωματικού, η οποία βρίσκεται στο εγχειρίδιο του Τ. Γκρέκο από το 1619. Με τον όρο αυτόν εννοούμε την θυσία του αξιωματικού στο θ7 ή στο θ2 αντίστοιχα, εναντίων του βασιλιά που έκανε ροκέ. Πολλοί συγγραφείς αναφέρουν αυτή την θυσία ως θυσία του Γκρέκο ή Ελληνική θυσία ή Δώρο των Δαναών.
Στις μέρες μας, με την συνδυαστική δύναμη των υπολογιστών, θα πρέπει να το αποκαλούμε συνδυασμό. Τα λευκά μπορούν να το κάνουν με «κλειστά τα μάτια» αν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις.
Ακολουθεί η παρτίδα του Πρωταθλητή Β.Δ. Ελλάδας για το 2011, του κ. Ν. Σκιαδόπουλου. Η παρτίδα είναι αναλυμένη από τον κ. Κόσκορο ή για του λόγου του αληθές από τον υπολογιστή του κ. Κόσκορου…
Δεν συμφωνώ με το σύμβολο στην 12η κίνηση των λευκών. Κατά την γνώμη μου η θέση είναι κερδισμένη για τα λευκά. Έπειτα από την δυνατή κίνηση 12.β4! τα λευκά απομακρύνουν δύο κομμάτια των μαύρων από το κέντρο και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να πετύχει ο συνδυασμός τους. Η θέση των λευκών κερδίζει σε όλες τις βαριάντες.
Πολύ καλά βιβλία που εξηγούν την κλασική θυσία του αξιωματικού είναι τα:
Α) Η τέχνη της επίθεσης (Βούκοβιτς)
Β) Σκακιστική βίβλος (Γρίβας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: