Social Icons

Ο πονηρούλης ίππος…


Ο ίππος είναι ένα κομμάτι που οι αρχάριοι, και όχι μόνο…, είτε θα αγαπήσουν είτε θα μισήσουν! Για πολλά χρόνια αντιπαθούσα τους ίππους και ένοιωθα άβολα όταν υπήρχαν στην σκακιέρα. Έτσι προσπαθούσα από την αρχή να τους ανταλλάξω με άλλα κομμάτια. Πλέον τους θεωρώ πολύ διασκεδαστικούς και ένα υπέροχο κομμάτι για να κάνει κάποιος πολλά… κόλπα!


Όλα ξεκίνησαν στην σημερινή παρτίδα Berg – Kritz και πιο συγκεκριμένα από την 14η κίνηση του μαύρου Βε7. Γενικά είμαι αντίθετος με τις κινήσεις που γυρνάνε τα κομμάτια προς τα πίσω. Επίσης δεν καταλαβαίνω, εφόσον τα μαύρα έχουν το ζεύγος των δύο αξιωματικών δεν προσπαθούν να ανοίξουν την θέση με την φυσιολογική κίνηση γ:δ4. Η απάντηση είναι ότι αν γινόταν όλα σωστά τώρα δεν θα απολαμβάναμε ένα ωραίο παράδειγμα!

Τα λευκά έπαιξαν 17.Ι:ζ7! Και πάλι διπλή απειλή! Θέλω να πιστεύω ότι έχετε πεισθεί πλέον ότι το τακτικό θέμα «διπλή απειλή» εμφανίζεται σχεδόν πάντα, σε κάθε παρτίδα. Τα λευκά εκμεταλλεύονται την μαύρη υπερφορτωμένη βασίλισσα.

Στην 19η κίνησή τους τα μαύρα έπαιξαν, μάλλον απηυδισμένα, την κίνηση Α:ζ2 αγνοώντας την κίνηση του ίππου πάλι στο η6… Τα λευκά τελείωσαν την θέση με έναν πολύ όμορφο συνδυασμό. Απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: