Social Icons

Η πρώτη κίνηση

Γεμάτος ανατροπές και δυνατές παρτίδες ήταν ο πρώτος του πρωταθλήματος… Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν συνολικά δεκαοχτώ άτομα, εκ τον οποίον ο Δ. Ξυλογιάννης, έρχεται κάθε εβδομάδα από την Άρτα, ενώ οι Α. Μπέμπης και Ν. Μαρτίνης έρχονται από την Ηγουμενίτσα. Να καλωσορίσουμε όλα τα νέα παιδιά και τους νέους παίχτες στο πρωτάθλημα και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.
Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη των Ιωαννίνων μιας και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους που ζουν εδώ να πηγαίνουν συχνά σε ισχυρά τουρνουά. Συγχαριτίρια στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών για την διοργάνωση και τον διαιτητή κ. Β. Παργινό που κινεί τα νήματα και οργανώνει όλες τις λεπτομέρειες του τουρνουά.


Σε γενικές γραμμές οι παίχτες τις επαρχίας παίζουν αρκετές παρτίδες ανεπίσημες, έχουν κάποιες εμπειρίες και μπορούν να βρουν αρκετές καλές κινήσεις. Η βαθμολογία ΕΛΟ – αν έχουν – σχεδόν ποτέ δεν είναι αντικειμενική, διότι συμμετέχουν σπάνια σε αγώνες.


Έτσι λοιπόν στον πρώτο γύρο ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι «λαχείο θα σου τύχει»! Ο Διονύσης συνεχίζει να ξεκινάει πολύ δυνατά στους πρώτους γύρους. Πέρυσι είχε κερδίσει τον Παπαθανασίου και φέτος κέρδισε τον Μπενάτση. Ενώ όλα ξεκίνησαν ήσυχα με μια κλειστή θέση, ο Μπένι δεν έκανε καμία πρόοδο στην πτέρυγα της Βασίλισσας και τότε ήρθε μια τρομερή αντεπίθεση – χείμαρρος – από την πτέρυγα του βασιλιά, η οποία παρέσυρε τον μαύρο βασιλιά έξω από την σκακιέρα…


Το δεύτερο «λαχείο» το τράβηξε ο Παπαγεωργίου. Ο Γιάννης έκανε μια ενδιαφέρουσα θυσία ίππου στο ζ2. Γενικά υπεραγαπάει τους ίππους του και μου έκανε εντύπωση το γεγονός που τους αποχωρίστηκε και τους δύο…  Αν και εξαιρετικός παίχτης στο φινάλε ο Γιάννης δεν έφτιαξε ένα σωστό σχέδιο και αυτό φαίνετε ξεκάθαρα από την κίνηση Πζ6. Το σωστό είναι να παίξει 28… Πζ7 και να φέρει τον άλλον πύργο στο ε8. Τα δύο ελαφρά κομμάτια του λευκού δεν έχουν καλά τετράγωνα. Ο Βασίλης κέρδισε εύκολα και ξεκούραστα την παρτίδα.






Στο βιβλίο μου «τα πρώτα βήματα στο σκάκι» δίνω μερικές συμβουλές για το πώς να κερδίζετε στο σκάκι. Σε ένα κεφάλαιο παρουσιάζω τις πιο τυπικές μορφές επίθεσης. Η πιο τυπική απ’ όλες είναι το ματ στην τελευταία γραμμή. Οι αρχάριοι το παθαίνουν πολύ συχνά γιατί πάντα βρίσκουν να κάνουν κάτι πιο ενδιαφέρον ή πιο επιθετικό, από το να σπαταλήσουν λίγο χρόνο ώστε να ανοίξουν ένα «παραθυράκι».
Για παράδειγμα στη θέση του διαγράμματος τα μαύρα μπορούν να παίξουν απλά την κίνηση η6 και όλα είναι μια χαρά. Εντύπωση μου προκάλεσε και η δήλωση του Σπιλιάδη. «Τα μαύρα δεν είχαν ποτέ χρόνο να παίξουν η6 ή θ6». Λες και τα λευκά έχουν δημιουργήσει την ασφυκτική πίεση ή κάθε τους κίνηση περικλείει θανατηφόρες απειλές. Στην πραγματικότητα τα λευκά διαθέτουν μια ενοχλητική, διαρκή πίεση και τα μαύρα έπρεπε να είχαν παίξει την κίνηση Ιδ4, για να αλλάξουν τα πάντα. Ο Γιώργος, με τα μαύρα, έβρισκε συνέχεια κάτι πρωτότυπο να κάνει και τελικά έστησε ένα ματ στην τελευταία γραμμή. Ευχαριστώ αγαπητέ μου φίλε Γιώργο που δημιούργησες ένα ωραίο παραδειγματάκι «αδυναμία στην τελευταία γραμμή». Το έχω ήδη προσθέσει στην συλλογή μου και ανυπομονώ να το παρουσιάσω στους μαθητές μου!

Τα εύσημα να δώσουμε και στην μοναδική γυναίκα του τουρνουά, την δεσποινίδα Μαριάννα. Η Μαριάννα δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας μόνο επειδή είναι γυναίκα, αλλά και γιατί παίζει πολύ καλά. Εκτός του ότι είναι η μοναδική γυναίκα στο τουρνουά ήταν και η μοναδική που δεν εμφανίστηκε να παίξει στον πρώτο γύρο!

Οι κληρώσεις θα βγαίνουν μέχρι την Πέμπτη και μπορείτε να τις δείτε από το chess results. Θα σας δώσω σύντομα και την υπέρ-σύνδεση.
Ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος θα γίνει την επόμενη Κυριακή στης 17:00 το απόγευμα. Δηλαδή στις 17:00 ακριβώς θα πατηθούν τα ρολόγια και δεν χωράνε δικαιολογίες ή καθυστερήσεις.
Ένα τοπικό σκακιστικό τουρνουά μπορεί να δώσει αρκετό υλικό για σχολιασμούς και παρουσιάσεις των παρτίδων. Σύντομα θα γίνει ανάρτηση με περισσότερες παρτίδες.
Θα αναρτηθούν και σύντομα οι φωτογραφίες από το τουρνουά. Προς το παρόν υπάρχει ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: