Social Icons

Όλοι μαζί μπορούμε!

Οι ημερομηνίες περνάνε, ο χρόνος κυλάει και οι παίχτες πιέζουν! Ο λόγος για τις σκακιστικές διοργανώσεις που χαιρόμαστε να κάνουμε κάθε χρόνο. Για να γίνονται πιο οργανωμένες, πιο επιτυχημένες και για να μένουν όλοι ευχαριστημένοι θα πρέπει να προγραμματίζονται αρκετό καιρό πριν.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη που θα γίνει το ομαδικό πρωτάθλημα Β.Δ. Ελλάδας. Αυτό το πρωτάθλημα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους, μικρούς και μεγάλους, για να παίξουν μερικές παρτίδες και να φορέσουν τις φανέλες των ομάδων τους.

Αντικειμενικά το καλύτερο μέρος για να γίνονται οι εκδηλώσεις και οι συναντήσεις είναι η Ηγουμενίτσα. Όμως δεν είναι καθόλου δίκαιο για τις υπόλοιπες ομάδες και περιοχές. Λογικά αυτό το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο γύρους. Και το πιο λογικό είναι να γίνει σε δύο περιοχές. Προσωπικά θα ήθελα να γίνει ένας γύρος στα Γιάννενα και ένας γύρος στην Πρέβεζα ή στην Κέρκυρα. Πάνω δεξιά στο μπλοκ υπάρχει μια ανοιχτή ψηφοφορία. Μπορείτε να ψηφίσετε το μέρος που θα θέλατε να γίνει το πρωτάθλημα. Μπορείτε να ψηφίσετε περισσότερα από ένα μέρη. Το ιδανικό είναι να ψηφίσετε δύο μέρη.
Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά η FIDE, η παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού, διαθέτει τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη στον κόσμο! Οι εγγεγραμμένοι σκακιστές αγγίζουν το νούμερο του ενός δισεκατομμυρίου! Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό διότι το σκάκι, ως παιχνίδι και ως άθλημα, απευθύνετε σε όλους. Αυτό φυσικά τιμά όλους τους σκακιστές αλλά δίνει και εναύσματα για να συνεχίσουμε να προωθούμε και να συμβάλουμε στην ανάπτυξή του.
Θα ήθελα πάρα πολύ να δω ένα οργανωμένο τουρνουά σκακιού. Να υπάρχει ένα κύπελλο, μετάλλια για τους πρώτους. Να προβληθεί το τουρνουά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον τύπο. Να υπάρχει ένα bulletin αγώνων, δηλαδή κάποιος να γράψει τις καλύτερες παρτίδες που παίχτηκαν και να μοιράσει στους παίχτες ή στους θεατές. Να περάσει το μήνυμα ότι το σκάκι είναι για όλους, ελάτε να μάθετε, να δείτε και να παίξετε!
Υπάρχουν αρκετοί προπονητές τους οποίους θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι σύλλογοι - διοργανωτές. Για παράδειγμα μπορείτε να αναθέσετε στον κ. Παργινό ή στον κ. Αθανασιάδη ή στον κ. Πανακούλια ή στον κ. Κολυτά ή τα εξής:

•    1 ώρα μάθημα – τι είναι το σκάκι και πως κουνιούνται τα κομμάτια - σε εντελώς νέους παίχτες πριν ή με την έναρξη του τουρνουά.
•    Να διαλέξουν τις καλύτερες παρτίδες του τουρνουά και να κάνουν μια μικρή ανάλυση.
•    Να σχολιάσουν την καλύτερη ή τις καλύτερες παρτίδες ζωντανά στο κοινό.

Προσπαθώ να πω μερικούς τρόπους για να κάνουμε το σκάκι ποιο προσιτό και αγαπητό για τον κόσμο της Β.Δ. Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι κάποιος σκακιστής θέλει να αντιμετωπίζει το σκάκι ως μια κλειστή λέσχη μόνο για λίγους. Δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει να παίζει συνέχεια με τους ίδιους και με του ίδιους.

Αυτές είναι μερικές από τις ιδέες μου. Πολλοί από εσάς θα τις θεωρείτε υπεραισιόδοξες, όμως πιστεύω ότι συμφωνείτε με το ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
    Ο Σχολιασμός των παρτίδων είναι η νέα μόδα στο σκάκι και εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα κορυφαία τουρνουά. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει στην Κέρκυρα μιας και οι τοπικοί παράγοντες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στηρίζουν διαρκώς το σκάκι. Εκτός αυτού οι δύο βασικοί προπονητές κ. Μ. Ναθαναήλ και κ. Δ. Κολυτάς διοργανώνουν συνεχώς πρωταθληματάκια και σκακιστικές εκδηλώσεις.
    Προβλέπω η Κέρκυρα να μας «φοράει τα γυαλιά» και να μας δείχνει το δρόμο…  :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: