Social Icons

Πρωτάθλημα Ιωαννίνων 4ος γύρος


Άλλος ένας μαχητικός γύρος τελείωσε σήμερα από το πρωτάθλημα Ιωαννίνων… Στις 18:00 το απόγευμα ξεκίνησε η τελευταία αναμέτρηση Ντάμπος – Παπαγεωργίου και έληξε με νίκη του Γιάννη! Του μικρού Γιάννη!

Ο κ. Ζαβέρδας έπειτα από μια καταιγιστική επίθεση απέκτησε μεγάλο πλεονέκτημα και υλική υπεροχή. Είχε πύργο και δύο πιόνια για δύο αξιωματικούς. Όμως κάπου τα έμπλεξε στην συνέχεια, το πλεονέκτημά του εξανεμίστηκε και ο Μηχαήλ επικράτησε με το ζεύγος των αξιωματικών.
Ένα ολόκληρο βιβλίο χρειάζεται να γραφτεί για να εξηγήσει τα τακτικά χτυπήματα που συνέβησαν στο ντέρμπι Αλέξανδρος-Άλκης. Διπλές απειλές, καρφώματα, πιρούνια, σουβλίσματα κ.α. Ο Αλέξανδρος έπαιξε μια ανακρίβεια στο άνοιγμα, δηλαδή μια όχι και τόσο καλή κίνηση, έτσι ο Άλκης κατάφερε να του εμποδίσει το ροκέ. Αυτό είναι εξαιρετική ποζισιονέλ επιτυχία – δηλαδή επιτυχία θέσης. Ο Αλέξανδρος αντέδρασε άμεσα και εμπόδισε και αυτός το ροκέ του αντιπάλου του. Έπειτα από πολλές αναταράξεις και περιπλοκές ο Άλκης κέρδισε.
Μια εξαιρετική νίκη πέτυχε ο κ. Ζιοβίρης εναντίων του κ. Βόβα. Ο Ζιο συνήθως παίζει 1.ε4 αλλά για κάποιον λόγο άλλαξε την πρώτη του κίνηση σε 1.δ4. Μάλλον εντόπισε κάποιο αδύναμο σημείο στο ρεπερτόριο του γιατρού και θέλησε να το εκμεταλλευτεί. Όποια και αν ήταν η στρατηγική του πέτυχε, μιας και απέκτησε γρήγορα υπεροχή. Τα κομμάτια του μαύρου ήταν συμπιεσμένα στην τελευταία και προτελευταία γραμμή. Δεν καταλαβαίνω καθόλου την κίνηση των μαύρων 18…Ι:δ5. Είναι απλά ένα από τα πιο κοινά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος σκακιστής. Παρακολουθήστε το βιντεάκι που ακολουθεί για να το εμπεδώσετε καλά. Αν το έχετε δει, θα πρέπει να το ξαναδείτε! Έτσι και αλλιώς δεν μαθαίνουμε κάτι βλέποντάς το μόνο μια φορά. «Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης» έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί Έλληνες. Το χειρότερο κομμάτι για να μπλοκάρεις ένα ελεύθερο πιόνι είναι η βασίλισσα και δεν καταλαβαίνω πώς ο έμπειρος κ. Βόβας υπέπεσε σε αυτή τη στρατηγική ανακρίβεια.

Το πιο ωραίο σημείο της παρτίδας το βλέπετε στο διάγραμμα. Εντάξει συμφωνώ ότι είναι εντυπωσιακό να θυσιάζεις ένα κομμάτι σου και σε μερικές κινήσεις να έχεις μεγαλύτερο όφελος. Συνήθως όμως θυσιάζουμε ένα κομμάτι τρώγοντας κάτι. Αυτό που βλέπουμε σπάνια στο σκάκι είναι η θυσία στο κενό! Στο διάγραμμα ο Γιώργος θυσιάζει τον πύργο του στο θ8 καθοδηγώντας τον βασιλιά του μαύρου σε αυτό το τετράγωνο, για να ακολουθήσει το θανατηφόρο πιρούνι στο ζ7! Αυτή ήταν πραγματικά μια από τις ωραιότερες στιγμές του πρωταθλήματος.
Θα ψήφιζα την προηγούμενη παρτίδα για την καλύτερη του πρωταθλήματος αν δεν έβλεπα την αναμέτρηση Μπλέτσιος – Σπιλιάδης. Ο Διονύσης κατάφερε να δημιουργήσει ένα τακτικό – επιθετικό αριστούργημα και σίγουρα μια υποψίφια παρτίδα για το βραβείο «της καλύτερης παρτίδας»! Από τις πρώτες κιόλας κινήσεις κατάφερε να δημιουργήσει μια στρατηγικά κερδισμένη θέση η οποία μου θύμιζε την παρτίδα Nakamura-Van Wely που παίχτηκε πρόσφατα, στην οποία τα μαύρα έχασαν χωρίς να πάρουν ανάσα… Ο Διονύσης δεν είναι από τους ανθρώπους που θα σε κερδίσουν απλά, ούτε θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάποιο τετραγωνάκι, αλλά θα κάνει τα πάντα για να πετύχει με μια θυελλώδη επίθεση! Έτσι λοιπόν μιας και τα μαύρα δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα στο κέντρο ή στην πτέρυγα της βασίλισσας τους «έρχεται στο κεφάλι» ένα η4… Η επέλαση είχε ήδη αρχίσει! Έπειτα από 2-3 κινήσεις ο Διονύσης παγιδεύει την βασίλισσα του μαύρου. Αυτό είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να πάθεις στο σκάκι… Υπάρχει αλώστε και το γνωστό ρητό που λέει «ευτυχώς που έγινε ματ, γιατί αλλιώς θα έχανε την βασίλισσά του»! Αν γίνεις ματ όλα θα τελειώσουν. Όμως αν χάσεις την βασίλισσά σου θα χάσεις πολύ πιο αργά και πιο βασανιστικά, όπως και έγινε στην συγκεκριμένη παρτίδα. Έπειτα από την απώλεια του πιο ισχυρού κομματιού το πάρτι είναι μόνο για έναν, δηλαδή τον παίχτη με τα λευκά…
Ο Σπιλιάδης είχε βαλθεί έπειτα από την παρτίδα να αποδείξει ότι ήταν καλύτερος ή ότι είχε υπεροχή ή ότι θα μπορούσε να κερδίσει… Αλλά όπως λέει και ο λαός «έξω από το χορό λες πολλά τραγούδια»!
Νομίζω απλά ότι δεν έχει καταλάβει ότι παίζει σε ένα από τα σκληρότερα και μαχητικότερα τουρνουά της Ελλάδας! Εδώ οι παίχτες έχουν Γιαννιώτικο ΕΛΟ! Αν δεν δώσεις το 100% της ενέργειας σου θα χάσεις.

Στην φωτογραφία βλέπετε τον κ. Ζιοβίρη.

Μερικοί προσπαθούν να σαμποτάρουν το ρεπορτάζ και να σταματήσουν τις πολλές φωτογραφίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: