Social Icons

Περίεργες κινήσεις


Μερικές κινήσεις είναι πιο δύσκολες κάποιες άλλες. Σύμφωνα με όσα έχουμε πει πιστεύω θα βρείτε την κίνηση που πρέπει να παίξουν εδώ τα μαύρα.


Σας έχω πει πάμπολλες φορές ότι «όποιος το ροκέ του κάνει την παρτίδα δεν την χάνει!» Τα μαύρα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το ροκέ τους ακόμη και έχουν παίξει πολύ περίεργα στις προηγούμενες κινήσεις τους. Η στρατηγική τους είναι λίγο περίεργη. Δεν καταλαβαίνω την κίνηση Πδ8. Καλύτερο ήταν το 12… 0-0-0, μεγάλο ροκέ, γιατί τα λευκά δεν μπορούν να ανοίξουν εύκολα γραμμές στην πτέρυγα της βασίλισσας.
Όποιος έχει δοκιμάσει την ινδική επίθεση του βασιλιά θα γνωρίζει ότι δεν πρέπει να σπρώξουμε το πιόνι στο ε5 πριν το ροκέ του μαύρου. Άρα ο Καρουάνα έπαιξε χαζομάρα. Το καλό για τα λευκά είναι ότι ο βασιλιάς του μαύρου είναι ακόμη στο κέντρο και ίσως εκμεταλλευτούν το κάρφωμα στον ίππο ε5.
Τα μαύρα έπαιξαν την πολύ περίεργη κίνηση ζ6. Υποστηρίζει μεν τον ίππο αλλά αφήνει απροστάτευτο τον βασιλιά. Αυτή είναι η στιγμή που αρχίζουν να χτυπούν τα καμπανάκια του συναγερμού! Μερικοί παίχτες το αντιλαμβάνονται… μερικοί άλλοι πάλι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου…
Μετά από αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή η θέση του μαύρου αρχίζει να καταρρέει. Ο βασιλιάς του δέχεται ένα απίστευτο σφυροκόπημα από τους πύργους του λευκού και τελικά τα μαύρα χάνουν την βασίλισσά τους. Έπειτα από λίγο χάνουν και την παρτίδα.
Έτσι λοιπόν «όποιος το ροκέ του κάνει την παρτίδα δεν την χάνει!». Είδατε; Ο Ιταλός F. Carouana ακολουθεί τις συμβουλές μου! :-)

1 σχόλιο:

batman1986 είπε...

ροκέ είναι η απάντηση?(προστατευω τον αδύναμο βασιλιά μου και ταυτόχρονα πετυχαίνω zungzang για τα λευκά μετά έτσι?)