Social Icons

Το πιο άχρηστο κομμάτι


Κάποτε ρώτησαν έναν γκρανμέτρ ποιο είναι το πιο άχρηστο κομμάτι στο σκάκι. Εκείνος χωρίς κανέναν δισταγμό απάντησε ο ίππος! Ακόμη και ένα πιόνι μπορεί να γίνει βασίλισσα κάποια στιγμή, ενώ το άλογο μένει για πάντα άλογο!
-Σημειώνω εδώ για τους Αθηναίους φίλους ότι αυτό που βλέπουν στην φωτογραφία είναι ένας γάιδαρος, δηλαδή κάτι παρόμοιο με άλογο.-


Θα έχετε διαπιστώσει ότι το σκάκι είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι και φυσικά πρέπει να ακολουθούμε πιστά κάποιους κανόνες εάν θέλουμε να παίρνουμε σταθερά αποτελέσματα.
Όμως το σκάκι είναι και ένα τακτικό παιχνίδι! Έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος και η δημιουργία απειλών. Έτσι λοιπόν παράλληλα με τους στρατηγικούς κανόνες που πρέπει να μάθουμε αρχικά, θα πρέπει να κοιτάμε για εξαιρέσεις στους κανόνες.
Ο ίππος έχει μια ιδιομορφία στις κινήσεις του, η οποία βοηθάει στο να δίνουμε «πιρούνια» και διπλές απειλές. Άλλες όμως φορές αυτή του η ιδιομορφία γυρίζει μπούμερανγκ!

Στην αρχή της παρτίδας δεν είχα προσέξει πολύ και ο αντίπαλός μου, μου έφαγε ένα κομμάτι. Για αντάλλαγμα κέρδισα δυο πιόνια και έτσι δεν με πείραξε πάρα πολύ. Επίσης ακόμη και άσχημη θέση να αποκτήσεις από το άνοιγμα ή έστω και εντελώς χαμένη, θα πρέπει να δώσεις μια μάχη και να προσπαθήσεις να βρεις τις καλύτερες κινήσεις. Τα σκακιστικά βιβλία δεν διδάσκουν τι είναι η μαχητικότητα ή το πώς θα αποκτήσεις την ψυχολογία του πρωταθλητή. Αυτά τα ψυχικά χαρίσματα είναι εξίσου σημαντικά με τις τακτικές και τις στρατηγικές. Πολλοί παίχτες δεν το αντιλαμβάνονται, δηλαδή δεν αντιλαμβάνονται σωστά τι είναι το σκάκι και στην ουσία δεν καταλαβαίνουν γιατί χάνουν. Δεν καταλαβαίνουν που έχουν κάνει λάθη στις παρτίδες τους, γιατί κάνουν αυτά τα λάθη ή γενικότερα πιστεύουν ότι δεν κάνουν λάθη. Αυτοί οι παίχτες προσπαθούν να αναλύσουν την παρτίδα τους μόνο με τον υπολογιστή, μπερδεύονται και σιγά – σιγά χάνουν την αγάπη ή τον ενθουσιασμό τους για το σκάκι.
Το καλύτερο dvd προπόνησης που θα σας μάθει όλα τα μυστικά της σωστής προπόνησης· που θα σας δείξει τους καλύτερους τρόπους και τεχνικές για να κάνετε σίγουρη και σταθερή πρόοδο στο σκάκι· το οποίο στηρίζετε στο πρότυπο του Ρωσικού σκακιστικού σχολείου βρίσκετε εδώ.  Προς το παρόν είναι στα αγγλικά.
Στο διάγραμμα βλέπετε τα λευκά να έχουν τρία πιόνια για τον ίππο. Αν και ο παίχτης με τα μαύρα είχε πάνω από 2000 ΕΛΟ έχει καταφέρει να παίξει πολύ άσχημα στο φινάλε. Κανένα κομμάτι του δεν συνεργάζεται με κάποιο άλλο.
Έπειτα από την πολύ δυνατή κίνηση του λευκού η7 κανένα από τα δύο άλογα δεν είναι σε θέση να σταματήσει το ελεύθερο πιόνι. Εκτός αυτού το μαύρο άλογο στο ζ8 βοηθάει το πιόνι να προάγεται και στο η8 αλλά και στο ζ8!
Τελικά αυτά τα αλογάκια αξίζει μόνο τα θυσιάζεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: