Social Icons

13ο Ευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα


Από τις 20 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα 2012,στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, με ελβετικό σύστημα 11 γύρων.
Συμμετέχουν εκατοντάδες σκακιστές και σκακίστριες από τις χώρες της Ευρώπης και ανάμεσά τους 23 Έλληνες.
Όποιος επιχειρήσει να κάνει προγνωστικά σε αυτό το πρωτάθλημα πιθανότατα θα πέσει έξω μιας και παίζουν δεκάδες έμπειροι γκρανμέτρ…

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους τους Έλληνες αθλητές!

Παρτίδα από το πρωτάθλημα

Υπάρχει ένα δημοφιλές σύστημα στην Σικελική Άμυνα (1.ε4 – γ5) που ονομάζετε Δράκος. Πήρε το όνομά του από την ομοιότητα του σχηματισμού των μαύρων πιονιών με τον αστερισμό του Δράκοντα. Κατά την γνώμη μου αυτό το σύστημα ελκύει τους περισσότερους παίχτες από το εντυπωσιακό του όνομα και από μια τυπική θυσία διαφοράς που γίνετε συνήθως στο γ3. Όμως όταν τα λευκά χρησιμοποιήσουν τον σχηματισμό Μαρότσι (τα λευκά βάζουν τα πιόνια τους στο ε4 και στο γ4) τα μαύρα δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό - ενεργητικό σχέδιο, ενώ το σχέδιο των λευκών πάει «καροτσάκι», δηλαδή από μόνο του. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη…
Με απασχολούσε μια ιδέα την οποία είχε εφεύρει ένας από τους κορυφαίους παίχτες του κόσμου, ο Τιβιάκοβ. Όταν μας απασχολεί κάτι καλό είναι να περιμένουμε λίγο καιρό μέχρι κάποιος άλλος κορυφαίος παίχτης ανακαλύψει μια πιο ισχυρή ιδέα.
Βλέπετε την θέση στο διάγραμμα. Η ιδέα του Τιβιάκοβ -α5- είναι κυρίως προληπτική, ώστε να μπλοκάρει την επίθεση των λευκών στην πτέρυγα της βασίλισσας. Επίσης θέλουν να παίζουν α4 και να ανοίξουν την α στήλη για τον πύργο τους. Ο πύργος σε συνδυασμό με τον αξιωματικό στο η7 θα τους δώσει κάποιο αντί-παιχνίδι. Μου έκανε εντύπωση η παρτίδα που σας παρουσιάζω για την απλότητα με την οποία τα λευκά χειρίστηκαν την θέση και τελικά κέρδισαν την παρτίδα. Στην αρχή έπαιξαν Ια4 και έπειτα απλά άλλαξαν τα περισσότερα κομμάτια.
Στην θέση του διαγράμματος βλέπετε την συνέχεια της παρτίδας. Έπειτα από τις αλλαγές των κομματιών τα μαύρα έχουν μείνει πάρα πολλές αδυναμίες, το β6, δ6 και η4. Στην συγκεκριμένη θέση δεν έχει σημασία το υλικό, το οποίο είναι ισόπαλο.
Όταν υπάρχουν τόσες πολλές αδυναμίες αργά ή γρήγορα τα μαύρα θα χάσουν υλικό… Για περισσότερη ανάλυση της παρτίδας μπορείτε να επισκεφθείτε το μάθημα στον Σκακιστικό Όμιλο Θεσπρωτίας το Σάββατο 24 Μαρτίου.
Το επίσημο site του πρωταθλήματος βρίσκεται εδώ – είναι στα Αγγλικά.
Η κλήρωση του επόμενου γύρου βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: