Social Icons

Με την πλάτη στον τοίχο!


Ένα ιστορικό ματς ξεκίνησε στη Ζυρίχη μεταξύ του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Β. Κράμνικ και του Λ. Αρονιάν. Αυτοί οι δύο παίχτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αγωνίζονται ως διεκδικητές για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ίσως και αυτό το ανεπίσημο – φιλικό ματς θα μπορούσε να είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού! Όμως και οι δύο αποκλείστηκαν στα προκριματικά, αφήνοντας τον Ισραηλινό Μ. Γκέλφαντ να διεκδικήσει το πολυπόθητο στέμμα.

Αντί να κάτσουν στον καναπέ του σπιτιού τους με την συνοδεία ποπ κορν, και να βλέπουν τον Ανάντ να υπερασπίζει τον τίτλο του, αποφάσισαν να ταράξουν τα νερά με μια σκακιστική αναμέτρηση δίχως προηγούμενο! Από ιστορικής άποψης και βάση αριθμών, ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν παίξει ματς δύο αντίπαλοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο ΕΛΟ από το φράγμα του 2800.
Το Σάββατο παίχτηκε η πρώτη παρτίδα του ματς. Την Κυριακή θα παιχτεί η δεύτερη. Την Τρίτη η τρίτη, την Τετάρτη η τέταρτη, την Πέμπτη έχουν ρεπό, Παρασκευή η πέμπτη και το Σάββατο η έκτη.
Ένας άλλος λόγος που αξίζει να δούμε το ματς είναι διότι έχει συμφωνηθεί εάν οι δύο αντίπαλοι τελειώσουν την παρτίδα τους σε λιγότερο από 3 ώρες και το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, τότε θα παιχτεί μια επιπλέον παρτίδα γρήγορου σκακιού προς τέρψη (ευχαρίστηση) των θεατών.
Όμως αυτό δεν χρειάσθηκε να γίνει στην πρώτη παρτίδα μιας και ο Κράμνικ διαλύθηκε με υποδειγματικό τρόπο.
Θα ήθελα να αναφέρω το σχόλιο του Π.Π. Ανάντν «για κάθε πόρτα που κλείνει ο υπολογιστής, ανοίγει μια άλλη!». Αυτό που θέλει να πει είναι ότι μετά την είσοδο των κομπιούτερ στο αγωνιστικό σκάκι έχουν γίνει τρομερές αλλαγές στον τρόπο σκέψης, στα ανοίγματα – συστήματα, στην προετοιμασία των αθλητών και σε άλλους παράγοντες. Όμως δεν πρέπει να δούμε αρνητικά αυτό το γεγονός, όπως φυσικά δεν πρέπει να βλέπουμε αρνητικά κανένα γεγονός, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Για κάθε βαριάντα (σκακιστική συνέχεια, σειρά από σωστές κινήσεις) που καταρρίπτει ο υπολογιστής, μας δείχνει έναν νέο δρόμο που θα πρέπει να παίξουμε. Αν και έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια από την στιγμή που οι υπολογιστές άρχισαν να έχουν ενεργό λόγο στις εξελίξεις, αν και χιλιάδες ισχυροί σκακιστές παίζουν σκάκι, συνεχίζουμε να βλέπουμε νέες και ενδιαφέρουσες παρτίδες!


Η πρώτη έκπληξη ήρθε στην 16η κίνηση με το Βε6! Η παλιά συνέχεια το Βδ6 δεν αρκούσε για τα μαύρα μιας και δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους δύο αξιωματικούς τους. Έτσι ο Αρονιάν επέλεξε να αφήσει ανοιχτή τη δ κολόνα ώστε να επιτεθεί πολύ γρήγορα στον φανταστικό ίππο στο δ5. Ακόμη και αν δώσουν τον ένα αξιωματικό τους τα μαύρα θα τους μείνει ο άλλος!


Στην συνέχεια τα λευκά προσπάθησαν να σταματήσουν την επέλαση των μαύρων πιονιών στην πτέρυγα του βασιλιά, με την κίνηση η4, όπως βλέπετε στο διάγραμμα, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν και τους πολύ ενεργητικούς πύργους των μαύρων…


Όταν οι πύργοι καταφέρουν να εισβάλουν στην έβδομη γραμμή (στο παράδειγμά μας στην δεύτερη) δηλαδή οι πύργοι πάνε στον «έβδομο ουρανό» τότε τα πράγματα είναι πολύ σκούρα… Τα λευκά έπαιξαν Ιζ3 σταματώντας το Πδδ2 αλλά αυτό τους κόστισε ένα πιόνι. Το αντάλλαγμα των λευκών δεν ήταν αρκετό μιας και τα μαύρα κομμάτια είναι πολύ ενεργητικά και ο αξιωματικός καλύτερο κομμάτι και έτσι απλά τα λευκά έχασαν την παρτίδα.

Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τον Κράμνικ «κολλημένο με την πλάτη στον τοίχο» γιατί τώρα πρέπει να μας αποδείξει εάν μπορεί να παίξει πιο επιθετικά και να διεκδικήσει κάτι στο ματς. Προσωπικά είμαι εξαιρετικά δύσπιστος και πιστεύω ότι το ματς σχεδόν έχει τελειώσει, αλλά μηδένα προ του τέλους μακάριζε...

Οι παρτίδες ξεκινάνε στις 16:00 ώρα Ελλάδας και μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά και δωρεάν μέσα από την τηλεόραση στο διαδίκτυο, στην επίσημη ιστοσελίδα πατώντας εδώ,  καθώς και με γραπτή ανάλυση πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: