Social Icons

Δωρεάν μαθήματα από Γκρανμέτρ!


Οι απόψεις και τα μαθήματα από έναν επιτυχημένο επαγγελματία παίχτη και προπονητή είναι πάντα χρήσιμα και αποτελεσματικά. Εάν είναι και δωρεάν, ε τότε πρέπει να νοιώθετε πραγματικά τυχεροί και να τα διαβάζετε με μεγάλη προσοχή.
            Στο σημερινό μάθημα ο Gm Smirnov παρουσιάζει τα στάδια της βελτίωσης ενός σκακιστή.



Στάδια βελτίωσης

            Σε αυτό το μάθημα, θα συζητήσουμε και θα σκιαγραφήσουμε τα τυπικά στάδια βελτίωσης ενός σκακιστή. Αλλά, γιατί πρέπει να το διαβάσετε αυτό; Απλά· με τη γνώση αυτών των σταδίων ανάπτυξης, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα την τωρινή σας κατάσταση – δηλαδή το που είστε τώρα σε αυτή την ιεραρχία και τι πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τις δυνατότητες σας πιο αντικειμενικά.

            Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους που προπονούνται στην δική τους πόλη, δηλαδή τους παίχτες που ζουν σε μια μικρή πόλη και δεν έχουν ένα προσωπικό προπονητή σκάκι ή πολλούς φίλους που να παίζουν σκάκι, κ.α.

            Αν αυτό ισχύει για σας, τότε μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε μπερδεμένοι. Η πρόοδος σας στο σκάκι σας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα επιθυμούσατε. Επιπλέον υπάρχουν πολλές αντιξοότητες και οι δυσκολίες στην πορεία.

            Μπορείτε να αρχίσετε με αμφιβολίες: «Ίσως δεν είμαι τόσο ταλαντούχος όσο οι άλλοι;"
«Ίσως κάνω κάτι λάθος;" και ο κατάλογος των ασαφών ερωτήσεων συνεχίζεται…



            Νομίζετε ότι κάτι είναι λάθος με σας, ενώ στην πραγματικότητα οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ παίκτες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ως προπονητής σκακιού, Έχω παρατηρήσει την πρόοδο σε πολλούς παίκτες ». Έτσι μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ενώ μπορεί να είστε ένα μοναδικό άτομο ως σκακιστής, τα προβλήματά σας δεν είναι.

Στάδιο 1: Αρχάριοι

            Είστε απλά αρχάριοι και ενθουσιασμένοι με το παιχνίδι. Μπορείτε να ξεκινήσετε να διαβάζεται διάφορα πράγματα για το σκάκι, να παίζεται με τους φίλους σας κλπ.

            Πιθανότατα να μελετάτε με ένα τυχαίο τρόπο. Παρ 'όλα αυτά, έχετε μια καλή πορεία (δεδομένου ότι η γνώση σας είναι σχεδόν μηδενική, κάθε νέα πληροφορία είναι πολύτιμη για εσάς). Έχετε κερδίσει μερικά ωραία παιχνίδια, και αυτό σας παρακινεί να συνεχίσετε να μαθαίνετε!

Στάδιο 2: Οι ενδιάμεσος παίχτης

            Σε αυτό το σημείο, θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιους ισχυρότερους φίλους σας, οι οποίοι πάντα θα σας δώσουν ένα καλό «μάθημα». (Σημείωση: θα σας κερδίσουν με κάποιον διδακτικό τρόπο.)

            Η πρόοδός σας επιβραδύνει σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο στάδιο. Και θα συνειδητοποιήσετε ότι η προπόνησή σας πρέπει να γίνει πιο σοβαρή και πιο συγκεκριμένη, αν θέλετε να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο.

            Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωποι συνήθως αρχίζουν να δημιουργούν κάποιο σχέδιο προπόνησης (χωρίζουν την εκπαίδευση σε άνοιγμα / μέσο / φινάλε, μάθουν στρατηγική και τακτική).

            Όλη η εκπαίδευση γίνεται πιο σταθερή και συστηματοποιημένη. Αυτό οδηγεί σε σταθερή πρόοδο - δεν είναι γρήγορη αλλά είναι σταθερή (ΣΤΑΔΙΑΚΗ).

            Έχετε κάνει μερικές ευχάριστες νίκες ενάντια σε αντιπάλους που στο παρελθόν ήταν πάρα πολύ ισχυροί για εσάς.


Στάδιο 3: Προχωρημένος παίχτης

            Έχετε φτάσει σε ένα επίπεδο (το οποίο δεν είναι τόσο άσχημο, αλλά, φυσικά, θέλετε να κερδίσετε πολύ περισσότερα). Η πρόοδός σας ξαφνικά σταμάτησε. Θα εξακολουθήσετε να κάνετε προπόνηση, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν και πάρα πολύ.

Ίσως να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα προβλήματα:

     Μπορεί να παίξετε αρκετές κινήσεις μάλλον διαισθητικά (με βάση τους κανόνες και την κατανόησή σας), αλλά μερικές φορές δεν λειτουργούν.

      Ξέρεις ήδη πολλούς κανόνες και αρχές για το σκάκι, αλλά αντί να σας βοηθάνε σας μπερδεύουν. (Δηλαδή δεν υπάρχει συστηματικότητα).

       Αυτά τα δύο προβλήματα οδηγούν σε ασταθή αποτελέσματα. Μερικές φορές μπορείτε κάνετε μια νίκη σε έναν πολύ πιο ισχυρό παίχτη, αλλά σε μερικές «άσχημες μέρες» μπορείτε να κάνετε μια ενοχλητική ήττα.

       Μπορείτε να δημιουργήσετε μια κερδισμένη θέση, αλλά έχετε προβλήματα με την υλοποίηση του πλεονεκτήματος σας σε νίκη.

       Μερικές φορές κάνετε κάποιο πολύ ενοχλητικό λάθος (στήσιμο), το οποίο καταστρέφει ένα καλό-παιγμένο παιχνίδι.

        Ενώ αντιμετωπίζετε ισχυρούς παίχτες, αισθάνεστε ότι παίζουν πολύ καλύτερα από εσάς. Αυτοί θα εξαντλήσουν ΟΛΕΣ τις δυνατότητες, θα ξεκινήσουν να σας πιέζουν από το άνοιγμα κτλ.


--------------------------------

Κατ 'αρχάς, επιτρέψτε μου να σας πω μερικά καλά νέα: Δεν είστε μόνοι!

            Οι περισσότεροι παίκτες εκεί έξω αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε: δεν υπάρχει τίποτα λάθος με σας. Το αντίθετο μάλιστα, αυτό είναι μια πολύ τυπική κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνετε το παιχνίδι σας πιο ΣΚΛΗΡΟ και πιο ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

     Δεν είναι αρκετό πια να στηρίζεστε μόνο στη διαίσθησή σας (κατανόηση). Θα πρέπει να υπολογίσετε συνεχώς τις βαριάντες, να χρησιμοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που θα σας δοθούν στην σκακιέρα, και πάντα να παρακολουθείτε τις δυνατότητες του αντιπάλου σας.

Ξεκινήστε να παίζετε πιο σταθερά και πιο επιθετικά ανοίγματα.

            Οι γνώσεις σας στο σκάκι (η οποία είναι ήδη αρκετά μεγάλη) θα πρέπει να είναι καλά συστηματοποιημένη. Διαφορετικά, μόνο θα σας μπερδεύει.

---------------------

            Φυσικά, υπάρχουν και άλλα στάδια της βελτίωσης που ακολουθούν, αλλά αυτή η ανάρτηση φαίνεται να είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Ας σταματήσω εδώ προς το παρόν.


            Έχω παρουσιάσει το πιο κοινό σενάριο, ενώ η ιδιαίτερη κατάστασή σας μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Παρ 'όλα αυτά, μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε αυτή την περιγραφή, έτσι δεν είναι;

            Τώρα, τουλάχιστον, ξέρετε ότι τα δικά σας «μοναδικά» προβλήματα, δεν είναι τόσο μοναδικά :). Και αυτό σημαίνει ότι:

1. Είστε εντάξει!
2. Οι υπόλοιποι παίκτες μπόρεσαν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, άρα και εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο!

            Μπορείτε να διαβάζετε το σκακιστικό μπλογκ του Σμίρνοβ πατώντας εδώ. Είναι στα Αγγλικά.
            Ακολουθεί μια άσκηση.


Παίζουν τα λευκά.
Παρακαλώ πριν κοιτάξετε την λύση παρακάτω στήστε τα κομμάτια σε μια κανονική σκακιέρα και προσπαθήστε μόνοι σας να βρείτε την λύση. Η άσκηση είναι δύσκολη και απαιτεί να υπολογίσετε πολλές συνέχειες, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε μια προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: