Social Icons

Τα Μυστικά τις Γιαννιώτικης Σχολής Σκακιού


Πριν καλά – καλά συνειδητοποιήσει ο Γκέλφαντ αυτή τη νέα ψυχολογική κατάσταση, ότι δηλαδή είναι μπροστά στο σκορ και ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, άρχισε να υπερεκτιμάει τις δυνατότητές του με αποτέλεσμα να χάσει μόνος του στο 8ο παιχνίδι…

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε ακόμη περισσότερες νίκες στα προσεχή παιχνίδια και επίσης πιστεύω ότι η εμπειρία του Ανάντ θα τον βοηθήσει να κερδίσει το ματς.

            Διάγραμμα 4

Κάθε σχολιαρόπαιδο και κάθε παίχτης της Γιαννιώτικης Σχολής Σκακιού γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα που έχει ο ίππος η1 όταν τα λευκά παίξουν την κίνηση ζ3. Ο μέτρ που ζει στα Γιάννενα χρησιμοποιεί κατά κόρον τη συγκεκριμένη ιδέα και συνεχίζει την επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά με Ιηε2-Ιη3, θ4 και θ5. Είναι πράγματι ωραία ιδέα αλλά επειδή είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν όλα τα κομμάτια στην επίθεση καθώς και το η πιόνι, κατά τη γνώμη μου πάντα, αυτή είναι μια καλή ιδέα για παρτίδες Blitz και rapid, αλλά όχι για επίσημες.
Πριν μερικές εβδομάδες ο Νικόλας είχε επισκεφθεί τα Γιάννενα και μας αποκάλυψε μια δική του ιδέα - καινοτομία, δηλαδή να τοποθετήσει τον ίππο από το η1 στο γ3, αφήνοντας ανοιχτές τις επιλογές για τον ίππο β1. Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι γνωστή, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρτίδες, όπως στην παρτίδα Cheparinov,I - Ivanchuk,V / FIDE World Cup 2008 / 1-0. Η κεντρική ιδέα των λευκών είναι να περιορίσουν πλήρως το αντί-παιχνίδι των μαύρων στην πτέρυγα της βασίλισσας, ώστε να επιτεθούν ανενόχλητοι στην πτέρυγα του βασιλιά. Όμως δεν έχω δει κάτι παρόμοιο από τις αρχικές κινήσεις. Αναφερόμουν στο πώς δημιουργήθηκε η ιδέα. Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα λευκά με τον ίππο τους και πώς βρήκαν μια εναλλακτική λύση.
Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα «Ινδικά» συστήματα, Ινδική του βασιλιά, Μπενόνι, Μπένκο αλλά και στην Γκρύνφελτ. Είναι μια ιδέα που δεν συνηθίζεται και τα μαύρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Εάν κάνουν 1-2 κακές - άσκοπες κινήσεις, εάν δεν επιλέξουν ένα ενεργητικό σχέδιο, τότε θα δεθεί η θέση τους και απλά θα χάσουν.

Διάγραμμα 5

Υπάρχουν μερικοί κανόνες στο άνοιγμα. Ο βασικότερος όλων λέει να βγάζουμε έξω τα κομμάτια μας. Καταλαβαίνω ότι μερικοί παίχτες, όπως ο Ανάντ στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλουν να κάνουν μερικές περίεργες κινήσεις για να δέσουν τον αντίπαλό τους. Συμφωνώ ότι φαίνεται λάθος αυτή η γρήγορη προώθηση των πιονιών, όμως προσέξτε πάρα πολύ αυτό που θα σας πω.
Οι περισσότεροι παίχτες, σε μια τέτοια κατάσταση θέλουν να τιμωρήσουν άμεσα τον αντίπαλό τους και υποπέπτουν οι ίδιοι σε ένα τεράστιο λάθος, καταστρέφοντας τη θέση τους. Όταν κάποιος κάνει αδυναμίες με τα πιόνια του, π.χ. αν τα σπρώξει πολύ ή αδυνατίσει όλα τα μαύρα τετράγωνα, τότε αυτές οι αδυναμίες θα είναι εκεί για ολόκληρη την παρτίδα. Για να πιέσουμε ή να εκμεταλλευτούμε μια αδυναμία χρειαζόμαστε όλα μας τα κομμάτια. Όλοι στο πάρτι λένε… Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε ΟΛΟΙ! Το λάθος είναι να προσπαθήσει κάποιος να εκμεταλλευτεί μια αδυναμία χωρίς την υποστήριξη όλων των κομματιών του.
Επίσης αν έβλεπε ο Γκρούνφελντ, ο οποίος υπεραγαπούσε τον αξιωματικό στο η7, τα μαύρα να παίξουν Αζ6, θα τους έφερνε τη σκακιέρα στο κεφάλι! Η ιδέα των μαύρων είναι να εκμεταλλευτούν το λευκό βασιλιά που έμεινε στο κέντρο. Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει με 8…ζ5 ή 8…ζ6 και έπειτα ζ5. Επίσης τα μαύρα μπορούν να παίξουν στην πτέρυγα της βασίλισσας, ώστε να πραγματοποιήσουν τη διάσπαση β5. Το σχέδιο είναι Ια6, Ιγ7, α6, Πβ8, Αδ7 και τελικά β5.

Διάγραμμα 6

Καλός ή κακός δεν μπορείς να χάσεις μια παρτίδα σκάκι κάνοντας μόνο ένα λάθος. Από την άλλη μεριά, καλός ή κακός, κανείς δεν μπορεί να κάνει μόνο ένα λάθος! Είναι σαν τα πατατάκια. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα! Σίγουρα μερικές κινήσεις πριν ο Γκέλφαντ έχει υπολογίσει αυτή τη συνέχεια και βασίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσει πολύ γρήγορα την επίθεσή του και να φάει τον πύργο στο θ1. Αυτή του η λανθασμένη πεποίθηση βασίζεται στο ότι έχει κερδίσει την 7η παρτίδα και δεν σκέφτεται 100% αντικειμενικά στη θέση.
Η σωστή αντιμετώπιση, πάντα κατά τη γνώμη μου, είναι 14…Ιη7 με ιδέα Ιδ7 και θ5. Έτσι η θέση θα είναι ισορροπημένη. Όμως έπειτα από την κίνηση 14…Βζ6 η θέση του μαύρου καταρρέει.

Διάγραμμα 7

Πριν συνεχίσετε να διαβάζεται παρακαλώ κοιτάξτε το διάγραμμα 7 για μερικές στιγμές και προσπαθήστε να βρείτε πώς κερδίζουν τα λευκά.






Έχουμε πει ότι πρέπει να πάμε εμπρός τα κομμάτια μας, όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτών των προχωρημένων κομματιών είναι να παγιδευτούν στην θέση του αντιπάλου!
Τα λευκά έπαιξαν την πολύ ωραία κίνηση Βζ2 παγιδεύοντας τη βασίλισσα του μαύρου. Τα λευκά απειλούν απλά Αδ3.

Να δώσουμε συγχαρητήρια στον Γκέλφαν επειδή κέρδισε την 7η παρτίδα και επειδή έχασε μόνος του την 8η παρτίδα!
Επίσης να πω στον φίλο μου το Νικόλα να μην ανησυχεί που μίλησα για την καινοτομία του στο άνοιγμα, δηλαδή να πάει ο ίππος από το η1 στο γ3. Οι περισσότεροι αναγνώστες δεν θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία και σχεδόν κανένας δεν πρόκειται να το αναλύσει! Επίσης γνωρίζω κάποιον εδώ στα Γιάννενα που χρησιμοποιεί κατά κόρον τη Γκρύνφελτ και περιμένω πώς και πώς να παίξουμε… :-)

Και για να μην ξεχνιόμαστε παρακαλώ κοιτάξτε την δεύτερη φωτογραφία που έφτιαξε ο σκιτσογράφος κ. Ντίαζ για την 8η παρτίδα του ματς. Παρακαλώ πατήστε εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: