Social Icons

Κερδίζει πάντα ο πιο τυχερός…


Όλοι θεωρούμε ότι το σκάκι είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι το οποίο βασίζεται στη λογική και στις αντικειμενικές κινήσεις. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται υπό την πίεση των αγωνιστικών συνθηκών, π.χ. την πίεση του χρόνου. Έτσι λοιπόν για να κερδίσεις μια παρτίδα σκακιού εκτός από καλός παίχτης πρέπει να είσαι τυχερός!

            Απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού αποτελούν τα αποτελέσματα του κ. Zavoronkov V., ο οποίος κέρδισε το πρώτο σκακιστικό ανοιχτό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στην Πάλαιρο. Φυσικά ο Εσθονός Διεθνής Μέτρ (IM), το νούμερο 2 του τουρνουά, έχει αρκετές ικανότητες, αλλά και πολύ μεγάλη τύχη! Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
            Διάγραμμα 1
            Στο διάγραμμα 1 βλέπετε την παρτίδα Zavoronkov  - Skouvaklis. Τα κομμάτια του λευκού είναι άσχημα τοποθετημένα και τα πιόνια θ4 και ε5 είναι πάρα πολύ αδύναμα. Τα μαύρα αρκεί να παίξουν Ρη7, θ5 και όταν τα λευκά προσπαθήσουν να σπρώξουν το β πιόνι τους τότε τα μαύρα θα επιτεθούν στο θ4. Η θέση κερδίζει εύκολα για τα μαύρα αλλά τελικά έληξε ισόπαλη…
            Διάγραμμα 2
            Στο διάγραμμα 2 βλέπετε την παρτίδα Dorfanis – Zavoronkov. Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον κ. Άρη ο οποίος είναι χαρισματικός σκακιστής και εξαιρετικός άνθρωπος. Κατέκτησε την δεύτερη θέση στο τουρνουά καταφέρνοντας να κερδίσει τον δάσκαλό του στον τελευταίο γύρο, τον GM κ. Antic. Επίσης ο ήταν Πρωταθλητής Ελλάδας στους νέους. Σύντομα θα διοργανώσουμε ένα προπονητικό camp, στα Ιωάννινα, το οποίο δεν πρέπει να χάσει κανείς!
            Επιστρέφοντας στο διάγραμμα ανάλυσης βλέπουμε τα κομμάτια του μαύρου να είναι ατάκτως ερημένα στην σκακιέρα, δηλαδή αλλού το ένα και αλλού το άλλο… Τα λευκά έχουν τρομερή πίεση πάνω στο δ5 πιόνι, το οποίο είναι καρφωμένο. Τα λευκά κατάφεραν να κερδίσουν ένα κομμάτι, αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο τα μαύρα απέσπασαν την ισοπαλία!
            Διάγραμμα 3
            Στο διάγραμμα 3 βλέπετε την παρτίδα Zavoronkov – Nikolaidis. Τα μαύρα έπαιξαν την πολύ καλή κίνηση Ιγ4! Απειλούν την βασίλισσα και τα λευκά πρέπει να φάνε τον ίππο. Έτσι ακολουθεί το Αε3 το οποίο απειλεί την βασίλισσα και τον πύργο.
            Διάγραμμα 4
            Έτσι εμφανίζεται το διάγραμμα 4. Μπορεί να μαύρα να μην κερδίζουν με αναγκαστικές κινήσεις αλλά σίγουρα τα λευκά παλεύουν μόνο για την ισοπαλία… Μαντέψτε το αποτέλεσμα. Ο Zavoronkov με κάποιο μαγικό τρόπο κέρδισε!
            Διάγραμμα 5
            Στο διάγραμμα 5 βλέπετε την θέση από την παρτίδα Antic – Zavoronkov. Τα μαύρα βρίσκονται υπό πίεση αλλά και ο Εσθονός κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία.
            Υπάρχει επίσης ένα ρητό που λέει: «Η τύχη ευνοεί τους ισχυρούς». Έτσι λοιπόν αυτό που πρέπει να πούμε είναι συγχαρητήρια στον κ. Βλαντιμίρ για τη νίκη του.
           
            Παράλληλα με το ανοιχτό πρωτάθλημα της Παλαίρου διεξάχθηκε και το ατομικό πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας. Νικητής, με έξι βαθμούς, είναι ο κ. Χ. Ζιώγας από την Πρέβεζα και πρωταθλήτρια η νεαρά Κευσίκογλου Πετρούλα, από την Λευκάδα! Να δώσουμε επίσης συγχαρητήρια και στον προπονητή της τον κ. Αντρέα Αθανασιάδη.
Ακολουθούν φωτογραφίες από το πρωτάθλημα.
Μπορείτε να κατεβάσετε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ.


















































































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια: