Social Icons

Μήπως γεννιέται ένας νέος θεσμός;


Η τοπική εφημερίδα της Άρτας έγραψε μερικά καλά λόγια για το σκακιστικό τουρνουά Πύρρος. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα την εφημερίδα, τον συντάκτη της και να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια· διότι είναι πολύ σημαντικό να προβάλετε το σκάκι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα Μ.Μ.Ε. είναι αυτά που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην διάδοση του σκακιού.

Θέλουμε επίσης να σας ευχαριστήσουμε όλες και όλους που ήρθατε και παίξατε στο πρωτάθλημα μας. Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να το βελτιώσουμε.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η ιδέα του πρωταθλήματος ανήκει στον κ. Γιάννη Δερέκα. Χωρίς τη συμβολή του, τις κατευθυντήριες συμβουλές και τις πρακτικές ιδέες δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση του στόχου.

            Κείμενο από την εφημερίδα:

Μήπως γεννιέται ένας νέος θεσμός;
Τουρνουά σκάκι στην Ήπειρο: και το όνομα αυτού ΠΥΡΡΟΣ!

Να λοιπόν που μέσα στο κατακαλόκαιρο μας προέκυψε ένα νέο γεγονός: ένα τουρνουά σκακιού για την Ήπειρο! Με πρωτοβουλία μερικών σκακιστών και με ελάχιστα μέσα, γεννήθηκε το 1ο Τουρνουά σκακιού «Πύρρος». Ένα Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα (30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου) και άλλο ένα στα Γιάννενα (7-8 Ιουλίου), 24 σκακιστές διασταύρωσαν τα ξίφη τους (ή μήπως πρέπει να λέμε «τα μυαλά τους»;), όχι τόσο για τα μικρά έπαθλα, όσο για τη χαρά του αγώνα και της δημιουργίας. Έτυχε να βρεθούμε στην Ηγουμενίτσα στο πρώτο διήμερο και ήταν αφορμή για να το παρακολουθήσουμε για λίγο και να ενδιαφερθούμε περισσότερο για την εξέλιξη του. Και στο δρόμο μάθαμε αρκετά και μας δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για περισσότερα.
Στο τουρνουά συμμετείχαν 24 σκακιστές, από Κέρκυρα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Άρτα (ο Νίκος Αντωνιάδης και ο νεαρός και ανερχόμενος Δημήτρης Ξυλογιάννης), από όλες τις ηλικίες.
Την πρώτη θέση στο τουρνουά κατέλαβε ο Σεμπάστιαν Φίλιππας, ο οποίος έχει διατελέσει πρωταθλητής Ελλάδας σε μικρότερες κατηγορίες και τώρα βρίσκετα στα Γιάννενα φοιτώντας Ιατρική. Ο Σεμπάστιαν είναι πολύ ισχυρός σκακιστής και δεν ήταν έκπληξη που κατέλαβε την πρώτη θέση κάνοντας 6 νίκες σε 6 αγώνες. Όπως μας είπε ο ίδιος, πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα ισχυρό διεθνές τουρνουά στην Καβάλα τον Αύγουστο και είδε τους αγώνες σαν μια καλή ευκαιρία να «ξεσκουριάσει», καθώς στα Γιάννενα δεν έχει πολλές ευκαιρίες για δυνατές παρτίδες.
Η τελική κατάταξη στις πρώτες θέσεις ήταν:

1.  Φίλιππας Σεμπάστιαν (Πνευμ. Στέγη Περιστερίου)   6
2.Αυγούστης Παναγιώτης (Σύνδ. Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας)    4,5
3.  Καίσαρης Άγγελος (Σ.Ο. Θεσπρωτίας)   4,5
4.  Ξυλογιάννης Δημήτριος (Σύνδ. Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας)    4,5

Το κλίμα των αγώνων, όσο το ζήσαμε, μας άρεσε πολύ. Όλοι οι σκακιστές δίνουν τους αγώνες τους σε έναν χώρο, όπου επικρατεί απόλυτη ησυχία. Μια παρτίδα μπορεί να κρατήσει από ελάχιστα λεπτά έως και 3 ή 4 ώρες! Κι όμως, οι σκακιστές δεν φαίνεται να προβληματίζονται από αυτό. Συγκεντρωμένοι, δίνουν τη μάχη τους και τίποτε άλλο δεν τους απασχολεί. Κάποιες φορές, γίνονται και λάθη, ακόμη και παιδαριώδη. Πέρα από τη φυσιολογική στενοχώρια, αυτό δεν επηρεάζει το σκακιστή, ούτε τη σχέση του με τον αντίπαλο.
Μακάρι η προσπάθεια να συνεχιστεί και να μεγαλώσει. Ο Άγγελος Καίσαρης μας είπε ότι στα άμεσα σχέδια είναι η διοργάνωση του δεύτερου τουρνουά τον Οκτώβριο. Εμείς θα την στηρίξουμε προβάλλοντας την από τις σελίδες της εφημερίδας όσο περνάει από το χέρι μας!




+++++++++++++++++++++
Η ψυχή του τουρνουά
Ο κεντρικός ρόλος, μαζί και η περισσότερη δουλειά, για τη διοργάνωση ανήκε στο σκακιστή του Σ.Ο. Θεσπρωτίας Άγγελο Καίσαρη. Ο Άγγελος είναι Γιαννιώτης αλλά αυτή την εποχή αγωνίζεται στην Ηγουμενίτσα. Δική του ήταν η ιδέα, με επόμενο στόχο το τουρνουά να καθιερωθεί και (γιατί όχι;) να αποκτήσει και διεθνή χαρακτήρα, όπως άλλα μεγάλα τουρνουά στην Ελλάδα. Πέρα από παίκτης, ο Άγγελος αναπτύσσει μια σημαντική δραστηριότητα στο σκάκι, με κυριότερη τα πρώτα βήματα που κάνει στην προπονητική. Στόχος κυρίως τα μικρά παιδιά που ξεκινούν το σκάκι, αλλά και μεγαλύτεροι. Μια γεύση μπορεί να πάρει κανείς στο μπλογκ που διατηρεί στο kesaris.blogspot.com, με άφθονο υλικό, σκακιστικό και … «παρασκακιστικό», νέα, παρτίδες προβλήματα. Ρίξτε μια ματιά, ίσως σας κεντρίσει το ενδιαφέρον!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Μετά το τέλος

Στο χώρο του τουρνουά διαπιστώσαμε και κάτι άλλο. Μετά την παρτίδα ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον τμήμα των αγώνων (έτσι τουλάχιστον μας φάνηκε και μας το επιβεβαίωσαν και οι σκακιστές), η ανάλυση της παρτίδας με τον αντίπαλο ή και με άλλους. Οι σκακιστές λένε τις σκέψεις και τα σχέδια που είχαν στον αγώνα, συζητούν την πιθανή εξέλιξη αν οι κινήσεις ήταν διαφορετικές και φεύγουν τελικά σοφότεροι, είτε γιατί είδαν τα λάθη τους είτε γιατί συζήτησαν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες που δεν είχαν δει στην παρτίδα.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Σκακι1
Οι αγώνες σε πλήρη εξέλιξη. Σε πρώτο πλάνο, με την πλάτη στο φακό, ο Νίκος Αντωνιάδης, Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, αντιμετωπίζει τον Αλέξανδρο Μπενάτση, σκακιστή του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών.

Σκάκι2
Μετά τους αγώνες, η ανταμοιβή! Από αριστερά, ο νεαρός Δημήτρης Ξυλογιάννης (πρώτος στους κάτω των 16), ο νικητής του τουρνουά Σεμπάστιαν Φίλιππας και η ψυχή του τουρνουά Άγγελος Καίσαρης (3η θέση στο τουρνουά)

(Σημείωση: Δόθηκαν μικρές δωροεπιταγές ώστε οι νικητές να καλύψουν τα μεταφορικά τους έξοδα.)


Σκάκι3
Ο νεαρός Αρτινός σκακιστής Δ. Ξυλογιάννης αντιμετωπίζει τον Αποστόλη Νταή του Σ.Ο. Θεσπρωτίας. Διαφορά ηλικίας πάνω από 40 χρόνια!

Σκακι4

Τόπο στα νιάτα: οι μικρότεροι σκακιστές του τουρνουά, ο Χριστόφορος Κολιάκης και η Κωνσταντίνα Κάντα. Μαζί τους αριστερά ο κ. Μαρτίνης, δραστήριο στέλεχος του Σ.Ο.Θ., και ο κ. Τσουρής, από τα πιο παλιά στελέχη του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών και θαυμαστής του σκακιού σε όλες του τις εκφάνσεις.

(Σημείωση: Η Κωνσταντίνα βραβεύτηκε ως η μικρότερη σκακίστρια του τουρνουά. Ο Χριστόφορος κέρδισε μια σκακιέρα!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: