Social Icons

Fide Grand Prix



Μια σειρά αγώνων, με περιορισμένο αριθμό παιχτών, ξεκίνησε χθες η FIDE (η παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού) για την περίοδο 2012-13. Τα τουρνουά θα διεξαχθούν σε διαφορετικές πόλεις και οι δυο πρώτοι από το κάθε ξεχωριστό τουρνουά θα προκριθούν για το τουρνουά διεκδικητών παγκόσμιου πρωταθλήματος, τον Μάρτιο του 2014.

Τα τουρνουά ονομάζονται γκραν πρι (Grand Prix) και θα διεξαχθούν στο Λονδίνο, στη Τασκένδη, στη Λισσαβόνα, στη Μαδρίτη, στο Βερολίνο και στο Παρίσι.
Στη σειρά των τουρνουά συμμετέχουν 18 σκακιστές. Ο καθένας από αυτούς θα συμμετέχει στα τέσσερα από τα έξι τουρνουά. Τα τρία καλύτερα αποτελέσματά τους θα υπολογιστούν για να συγκεντρωθεί η συνολική βαθμολογία τους.
Τα συνολικά έπαθλα και για τα 6 τουρνουά είναι 1,45 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Λονδίνο συμμετέχουν οι:
Nakamura, Kasimdzhanov, Leko, Gelfand, Grischuk, Topalov, Dominguez, Giri, Wang, Adams, Mamedyarov και Ivanchuk.
Οι αγώνες ξεκινάνε στις 16.00 ώρα Ελλάδας.
Το επίσημο site με πληροφορίες και ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων βρίσκεται εδώ.
Πάνω αριστερά στο μπλογκ μπορείτε να δείτε μια ψηφοφορία. Μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας και να ψηφίσετε τον παίχτη που πιστεύεται πώς θα βγει πρώτος σε αυτό το πρώτο Gran prix.
Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.


Παρτίδες

Η παρτίδα Kasimdzhanov Leko έλιξε με μια βαρετή ισοπαλία.

Ο Topalov αν και έφαγε ένα κομμάτι του Grischuk, είχε τέσσερα πιόνια λιγότερα και έτσι αποφάσισε να επαναλάβει τις κινήσεις, οδηγώντας την παρτίδα σε ισοπαλία.

Ο Dominguez Perez δεν ήταν αποφασισμένος εάν θα παίξει για τι νίκη ή την ισοπαλία. Στην αρχή ξεκίνησε πολύ «μουδιασμένα», μιας και αντί να κυνηγήσει να πάρει το ζεύγος τον αξιωματικών στην 11 κίνηση με Ιη5, αυτός έπαιξε Αη5 αλλάζοντας απλά τα κομμάτια. Στο μέσο της παρτίδας για κάποιον ανεξερεύνητο λόγο επέλεξε να επιτεθεί και έδωσε 2 ολόκληρα πιόνια στον Giri. Ο δεύτερος σταθεροποίησε εύκολα τη θέση του και τα λευκά στάθηκαν τυχερά στο τέλος μιας και όλα τα πιόνια του μαύρου βρίσκονται σε νησίδες, δηλαδή το ένα πίσω από το άλλο, και έτσι οι δύο παίχτες συμφώνησαν ισοπαλία.

Στην παρτίδα Wang – Adams στο μέσο της παρτίδας είχαμε μια μάχη αξιωματικού έναντι ίππου. Τελικά η παρτίδα οδηγήθηκε στο φινάλε με ένα επιπλέον πιόνι για τα μαύρα. Τα λευκά έπαιξαν την όμορφη κίνηση Πη2+ αναγκάζοντας τα λευκά να φάνε τον πύργο και έτσι έγιναν πατ! Να σημειώσουμε ότι εάν δεν φάνε τον πύργο τα μαύρα και παίξουν Ρζ4, τα λευκά παίζουν Πη8 και ο μαύρος βασιλιάς δεν μπορεί να κρυφτεί από τα σαχ!

            Αναμφισβήτητα όμως η παρτίδα που έκλεψε τις εντυπώσεις για τον πρώτο γύρο είναι η παρτίδα Nakamura – Gelfand. Τα μαύρα επέλεξαν να παίξουν το σταθερό σύστημα Σβέσνικοβ. Στην 7η κίνηση τα λευκά παίζουν Ιδ5 και έπειτα από τις αλλαγές στο δ5 παρουσιάζεται η δομή Γκέλλερ.
            Στο διάγραμμα βλέπετε την θέση έπειτα από την κίνηση των μαύρων Ιβ8. Μπορεί τα μαύρα να μην έχουν καλή ανάπτυξη αλλά η ιδέα τους είναι να μπλοκάρουν την θέση στην πλευρά της βασίλισσας με α5, β6 και Ιδ7. Σε αυτή την πιονοδομή τα λευκά θέλουν να σπρώξουν την πλειονότητα πιονιών τους στην πτέρυγα της βασίλισσας και τα μαύρα θα πρέπει να αντεπιτεθούν στο κέντρο με ζ5.
            Είναι πολύ βασικό για κάθε παίχτη που παίζει σικελική να γνωρίζει τι πρέπει να κάνουν τα λευκά αλλά και τα μαύρα.

            Τα λευκά έχουν τοποθετήσει τον ίππο τους στο β5 και τα μαύρα μόλις έχουν φάει στο β5. Τα λευκά μπορούν να φάνε με 3 διαφορετικούς τρόπους στο β5 αλλά κανένας τρόπος δεν είναι βολικός.
            Τα σχέδια των λευκών στην πτέρυγα της βασίλισσας παγώνουν τελείως και τώρα τα μαύρα έχουν ανοιχτές όλες τους τις επιλογές στην πτέρυγα του βασιλιά.

            Ακολουθώντας τη φυσιολογική ροή της παρτίδας φτάσαμε στο φινάλε και στο διάγραμμα βλέπετε την πολύ ισχυρή κίνηση Πζ5, που μόλις έπαιξαν τα μαύρα.
            Προσφέρουν το θ5 πιόνι, έπειτα από τις αλλαγές Π:ζ5, η:ζ5 και Α:θ5, όμως στην πραγματικότητα αποκτούν πολύ ισχυρά δεμένα ελεύθερα στο κέντρο της σκακιέρας και εξαιρετικά ενεργητικά κομμάτια.

            Όταν έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα τότε εκεί κοντά κρύβεται και κάποιος συνδυασμός. Τα μαύρα παίζουν αυτή την πολύ όμορφη κίνηση και υποχρεώνουν την αλλαγή των πύργων.
            Εάν τα λευκά φάνε τον πύργο, δηλαδή Ρ:θ2, τότε ακολουθεί Ρζ3+! Τα μαύρα θα φάνε τον πύργο στο ε2 και ο ενεργητικός βασιλιάς, σε συνδυασμό με τον αξιωματικό και τα δύο ελεύθερα πιόνια, θα εξασφαλίσουν την νίκη.


Μπορείτε να αφήσετε τα δικά σας σχόλια ακριβώς κάτω από την ανάρτηση ή να ρωτήσετε κάτι το οποίο δεν έχετε καταλάβει από τις παρτίδες.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: