Social Icons

King’s Indian Defense is dead!



Απορώ πόσοι ακόμη είναι οι φανατικοί της Ινδικής άμυνας του βασιλιά (βλέπετε διάγραμμα) όταν βλέπουν το ίνδαλμα τους, τον T. Radjabov, να καταστρέφεται σε ένα μονόπλευρο παιχνίδι.
            Wojtaszek Radjabov. Από την 15η κίνηση (β5) τα λευκά έχουν πλεονέκτημα. Η κίνηση αυτή ανοίγει τι διαγώνιο α3-ζ8 για το μαυροτετράγωνο αξιωματικό. Έπειτα από 25η κίνηση των λευκών Βα1 (αντιχτύπημα) η θέση των μαύρων αρχίζει να καταρρέει… Και έπειτα από την 34η κίνηση τους τα λευκά κλείνουν σχεδόν όλους τους δρόμους αντιπαιχνιδιού για τα μαύρα.
            Επίσης θέλω να σας παροτρύνω να δείτε ένα παιχνίδι μοντέλο για τα λευκά που παίχτηκε από τον Κράμνικ σε πρόσφατο τουρνουά. Μπορείτε να διαβάσετε μια αναλυτική περιγραφή και σχόλια πατώντας εδώ.
            Εντάξει η Ινδική του βασιλιά είναι ένα καλό σύστημα Ζουλού! Ένα καλό σύστημα που μπορεί να σε κάνει να κερδίσεις μια ωραία παρτίδα, αλλά να έχεις χάσει τις υπόλοιπες 9! Είναι ένα αξιόλογο σύστημα για να πρεσάρεις στον τελευταίο γύρο ενός τουρνουά, διεκδικώντας μια από τις πρώτες θέσεις, αλλά πρέπει να το επιλέγει κάποιος κατά περιπτώσεις. Να είναι γνώστης των συνεπειών και των κινδύνων.
            Καλό είναι και το junk food (το γρήγορο φαγητό απ’ έξω) αλλά δεν είναι καλό για κάθε μέρα! Εντάξει δεν ξεχνάμε ότι ο Νακαμούρα (με τα μαύρα) κέρδισε τον Ανάντ πρόσφατα στην ινδική του βασιλιά. Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι σε εκείνη την παρτίδα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε κερδισμένη θέση για πολλές κινήσεις.
            Τέλος ως συμπέρασμα κρούω τον κώδωνα του κινδύνου γιατί υπάρχουν πολλά βιβλία στα Ελληνικά, τα οποία εξυμνούν την Ινδική του Βασιλιά, όπως «Οι εξήντα αξέχαστες παρτίδες μου» από τον Φϊσερ, «Ένα αστέρι από το Μπακού» το βιβλίο που μιλάει για τι ζωή του Κασπάροβ και αρκετά βιβλία του Γρίβα τα οποία επίσης είναι υπέρ της Ινδικής.
            Επίσης υπάρχουν και διεθνείς αναφορές. Για παράδειγμα στο νέο yearbook ο Κασπάροβ έχει επιλέξει να αναλύσει μια παρτίδα όπου τα μαύρα έχουν θυσιάσει τα πάντα (!) για να διατηρήσουν τη πρωτοβουλία και τελικά να κερδίζουν την παρτίδα. Ως συμπέρασμα θέλω να κρατήσετε ότι η Ινδική του βασιλιά είναι ένα πολύ ασταθές άνοιγμα και ότι ο μαύρος μπορεί να υποστεί εύκολα την ήττα.

Wojtaszek – Radjabov 

Δεν υπάρχουν σχόλια: