Social Icons

Ρόλος για ένα Πρωταγωνιστή



Σαράντα μέρες περίπου έχουν μείνει για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Σαράντα μέρες περίπου έχουν μείνει για να ξεκινήσουν οι αγώνες.
Πρωτάθλημα… Μια μαγική λέξη. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παρακολουθούν διαφόρων ειδών πρωταθλήματα, τις αγαπημένες τους ομάδες και τους αθλητές που παίζουν σε αυτά.
            Αγώνες… Μια λέξη που αρέσει μεν στους περισσότερους ανθρώπους αλλά όταν έρθει η ώρα να παίξουν οι ίδιοι έναν αγώνα αρχίζουν οι αναστολές, οι φόβοι, η ανασφάλεια και η μικρή φωνούλα μέσα τους που αρχίζει να λέει «δεν θα τα καταφέρεις»…

            Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ φυσιολογικό. Όταν πάμε να παίξουμε μια παρτίδα βγαίνουμε από τη «ζώνη άνεσης». Βγαίνουμε από την ασφάλεια του παρατηρητή και υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε. Υπάρχει το ενδεχόμενο της ήττας. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που ή θα κάνουμε ένα βήμα εμπρός, δηλαδή θα πάρουμε το ρίσκο και θα σημειώσουμε πρόοδο ή θα κάνουμε ένα βήμα πίσω, στη ζώνη ασφαλείας μας και απλά θα το αναβάλουμε.
            Η αναβλητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για να μην κάνουμε πράγματα στη ζωή μας. Θα πάω αύριο για τρέξιμο… Θα πλύνω αργότερα τα δόντια μου… κ.α. Η αναβλητικότητα φέρνει δικαιολογίες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες δικαιολογίες μπορεί να βρει ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να μην κάνει κάτι. Ακόμη και τώρα που διαβάζεται αυτό το άρθρο, είμαι σίγουρος ότι έχετε αναβάλει κάτι, είτε μικρό είτε μεγάλο, και έχετε βρει κάποια «σημαντική» δικαιολογία για να μην το κάνετε.
            Μιλήσαμε πριν για την ήττα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι η ΗΤΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. Μπορεί να προκαλέσει μια μικρή δυσανασχέτηση, μια μικρή δυσφορία και μια μικρή πικρία, αλλά μας γεμίζει με ένα σορό άλλα θετικά συναισθήματα.

  • Όρεξη, πείσμα και θέληση για να βελτιωθούμε.
  • Σεβασμό στο δάσκαλο και σε αυτά που λέει.
  • Ευγενή άμιλλα και ευγενή συναγωνισμό.
  • Περιέργεια ώστε να αναλύσουμε τις παρτίδες μας.
  • Περιέργεια στο να μας πει ο δάσκαλος τα λάθη μας.
  • Περιέργεια να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μας.
  • Όρεξη να παίξουμε καλύτερα.
  • Κ.α.

            Η ήττα ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΟΔΟ!

            Δεν είμαι εδώ για να σας «χαϊδέψω τα αυτιά». Δεν είμαι εδώ για να σας «γλυκάνω τα μάτια». Αυτά που διαβάζεται μπορεί να μην σας αρέσουν αλλά είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθείτε. Για να παίξετε καλύτερα. Για να πετύχετε!
            Η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από μέσα σας. Να κατανοήσετε το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σε αγώνες και σε πρωταθλήματα.
Το πιο σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη μιας σκακίστριας ή ενός σκακιστή είναι η συμμετοχή σε ΑΓΩΝΕΣ. Και φυσικά οι αγώνες που γίνονται στο πλαίσιο ενός ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. Όταν λέμε «πλαίσιο» πρωταθλήματος έννομε να γίνονται οι αγώνες την ίδια ώρα και μέρα, όταν παίζουν δυο αντίπαλοι σκάκι να μην λέει κάποιος απ’ έξω τις κινήσεις, όταν πιάσουμε ένα κομμάτι - με πρόθεση να το μετακινήσουμε - να είμαστε υποχρεωμένοι να το παίξουμε κτλ.
Το πλαίσιο του πρωταθλήματος μας βοηθάει να σεβαστούμε πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα όλους τους άλλους. Σεβόμαστε το χώρο που βρισκόμαστε. Σεβόμαστε την ώρα που ξεκινάει ο αγώνας. Σεβόμαστε το χρόνο που έχουμε στο ρολόι μας. Σεβόμαστε αυτόν που διοργάνωσε το πρωτάθλημά μας. Σεβόμαστε τον αντίπαλό μας και ταυτόχρονα επιθυμούμε να κάνει το ίδιο και αυτός για εμάς, δηλαδή να μας σεβαστεί.
Παράλληλα μαθαίνουμε να είμαστε πολιτισμένοι. Δίνουμε το χέρι μας πριν από την έναρξη της παρτίδας. Εάν ο αντίπαλός μας κερδίσει του δίνουμε ξανά το χέρι μας, εφόσον έχουμε μάθει ότι η ήττα δεν είναι ντροπή. Από την άλλη ο νικητής δεν πανηγυρίζει που κέρδισε κάποιον, αλλά εκφράζεται πολιτισμένα.

            Φυσικά είναι σημαντικό και το μάθημα, αλλά κάνοντας μάθημα δεν προσπαθούμε να βγάλουμε θεωρητικούς. Προσπαθούμε να βγάλουμε παίχτες! Δεν βάζουμε κάποιον να γράψει έκθεση. Προσπαθούμε να τον κάνουμε να θέλει να παίξει σε αγώνες και πρωταθλήματα.
Επίσης δεν είναι όλα τα πρωταθλήματα ισχυρά. Υπάρχουν και πρωταθλήματα που γίνονται για διασκέδαση. Κανένα πρωτάθλημα στη Δυτική Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει τον πρωταθλητισμό, όμως όλα προβάλουν την ευγενή άμιλλα.

Η συμβουλή μου είναι απλή. Μην φοβάστε να παίξετε! Μην φοβάστε να χάσετε! Ο δρόμος για να γίνεται καλύτεροι παίχτες είναι να παίξετε… Και αυτό φυσικά σας το λέει κάποιος που έχει περάσει από αυτό το δρόμο…

            Σαράντα μέρες περίπου έχουν μείνει για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα… Το ισχυρότερο και το μαζικότερο πρωτάθλημα της Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στην Ηγουμενίτσα. Ένα πράγμα τους απασχολεί όλους… Ποια ομάδα θα είναι η νικήτρια.
            Πάνω αριστερά στο blog μπορείτε να βρείτε μια ανοιχτή – ανώνυμη ψηφοφορία για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μπορείτε να εκφράσετε τη γνώμη σας με μια ψήφο.
Προσωπικά πιστεύω ότι η Κέρκυρα θα συντρίψει τις υπόλοιπες ομάδες. Ναι καλά διαβάσατε… θα τις συντρίψει! Αυτό θα συμβεί για έναν και κύριο λόγο. Στην Κέρκυρα κάνουν ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ. Παίζουν μικροί και μεγάλοι. Παίζουν παιδιά μεταξύ τους. Παίζουν σκάκι.
            Όμως πέρα από τις προβλέψεις, όλα θα φανούν στους αγώνες…

            Να σημειώσουμε εδώ κάτι πολύ σημαντικό. Ο πρόεδρος της ΤΕΣΣΔΕ, δηλαδή της ένωσης των Σκακιστικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, υποσχέθηκε ότι θα φέρει κύπελλο για τη νικήτρια ομάδα, αλλά και μετάλλια για τις τρεις πρώτες ομάδες!
            Πιστεύω ότι φέτος θα γίνει το καλύτερο και πιο διασκεδαστικό διασυλλογικό πρωτάθλημα! Τα καλύτερα έρχονται!

            Το χαρακτηριστικό για το νέο ίντερνετ, web 2, είναι ότι όλοι μπορούμε να μεταδώσουμε και να αναπαράγουμε πληροφορίες, άρθρα κτλ. Έτσι λοιπόν εάν βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο ή απλά σας άρεσε μπορείτε να το διαδώσετε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook και tweeter.

1 σχόλιο:

GeorgiadisAlex είπε...

Πώς θα ήταν το άρθρο το οποίο αντί να γράφει "η Κέρκυρα θα τους (μας) συντρίψει", έγραφε: "μπορεί ο αντίπαλος να φαίνεται ισχυρός, αλλά εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να τον κερδίσουμε"; Μη λέμε τώρα, και στις ας πούμε "δύσκολες" καταστάσεις όλο και κάτι καλό υπάρχει να γράψει κανείς...