Social Icons

Κέρδισε χάνοντας!



Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη… Κανείς δε θα μπορούσε να μαντέψει το αναπάντεχο τέλος…
Στον τελευταίο δραματικό γύρο στο τουρνουά των διεκδικητών ο Κράμνικ και ο Κάρλσεν είχαν τους ίδιους βαθμούς, αλλά σε περίπτωση ισοβαθμίας ο Κάρλσεν θα κέρδιζε το τουρνουά, λόγω των κριτηρίων ισοβαθμίας. Ένα από τα κριτήρια έλεγε ότι θα κερδίσει αυτός που έχει τις περισσότερες νίκες και φυσικά ο Κράμνικ δεν είχε καμία ελπίδα να κερδίσει, αφού υπήρχε αυτό το κριτήριο!

Έτσι λοιπόν η παρτίδα του Κάρλσεν με το Σβίντλεν ξεκίνησε πολύ σφιχτά και ο νεαρός είχε τον πλήρη έλεγχο, ενώ ο Κράμνικ με τα μαύρα έπρεπε να περιπλέξει τη θέση όσο περισσότερο μπορούσε ενάντια στον Ιβαντσούκ. Ο Κάρλσεν συνέχιζε να πιέζει σταθερά χωρίς κανένα κίνδυνο να χάσει, ενώ ο Ιβαντσούκ είχε πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στη θέση.
Όμως ο ασταθής «Τσάκι», όπως τον φωνάζουν, είναι του ύψους και του βάθους. Έχασε 5 παρτίδες από χρόνο στους προηγούμενους γύρους, όμως κατάφερε να νικήσει τον Κάρλσεν. Ξανά λοιπόν ο Ιβαντσούκ είχε πάρα πολύ λίγο χρόνο στο ρολόι και έτσι ο Κράμνικ αποφάσισε να πιέσει για νίκη. Υπήρχε ένα 10λεπτο όπου όλος ο σκακιστικός κόσμος παρακολουθούσε τις παρτίδες με κομμένη την ανάσα μιας και τα τρία αποτελέσματα ήταν ανοιχτά στις παρτίδες. Δηλαδή οι θέσεις ήταν τόσο περίπλοκες όπου όλοι μπορούσαν να χάσουν, να κάνουν ισοπαλία ή να κερδίσουν!
Φυσικά από την άνεση του σπιτιού τους, με τον υπολογιστή όλοι τα έβλεπαν εύκολα, αλλά η μάχη είναι εντελώς διαφορετική όταν χτυπάει το ρολόι…
Τελικά ο Ιβαντσούκ πέρασε με επιτυχία τις σαράντα κινήσεις, πήρε τον επιπλέον χρόνο και είχε κερδισμένη θέση. Το μόνο που έμενε ήταν να αποτελειώσει τον Κράμνικ! Από την άλλη μεριά ο Κάρλσεν τα μπέρδεψε στην πίεση χρόνου και βρέθηκε με δύο πιόνια λιγότερα στο φινάλε και σε εντελώς χαμένη θέση.
Τελικά και οι δύο πρωτοπόροι έχασαν τις παρτίδες τους και έτσι με μεγάλη μας χαρά περιμένουμε να δούμε τη τελική αναμέτρηση για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μεταξύ των Ανάντ-Κάρλσεν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: