Social Icons

Νορβηγία 2013



Πριν από τον πέμπτο γύρο του πρωταθλήματος ο Karjakin είχε πετύχει το απόλυτο σκορ, επιτυγχάνοντας τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες… Έδειχνε να είναι ασταμάτητος και σε τρομερή φόρμα. Έχω την αίσθηση ότι κανένας στο παρελθόν δεν έχει κάνει ένα τέτοιο ξεκίνημα, αντιμετωπίζοντας κορυφαίους σκακιστές.
Όμως ο Carlsen ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει, για να παραμείνει στο κυνήγι της πρώτης θέσης… Συνεπώς έπρεπε να κάνει το καλύτερο που μπορούσε.

Η παρτίδα τους ήταν συναρπαστική, ο karjakin είχε ένα ελαφρύ πλεονέκτημα μετά το άνοιγμα, γεγονός που ανάγκασε τον Carlsen να παραδεχτεί στη συνέντευξη τύπου ότι έπρεπε να αγωνιστεί για να αποσπάσει την ισοπαλία. Όμως ο karjakin γύρευε κάτι παραπάνω από μια ισοπαλία σε αυτήν την παρτίδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον πανίσχυρο αντίπαλό του να αναδιοργανώσει τη διάταξη των κομματιών του, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις αντεπίθεσης.
Στην πολύπλοκη θέση που προέκυψε, ο karjakin δεν εκτίμησε σωστά τη δυναμική των μαύρων κομματιών και παρέβλεψε έτσι την κίνηση 33…Ι:ζ4, με την οποία ο Carlsen απέκτησε υπεροχή, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, εκτός από το στρατηγικό μέρος του παιχνιδιού, και στις ταχτικές περιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.
Η βαθμολογία, έπειτα από τον πέμπτο γύρο, έχει ως εξής:
Η επίσημη σελίδα του τουρνουά βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: