Social Icons

Μην ακολουθείς τυφλά τους κανόνες!!!



Ποιο είναι το σχέδιο των μαύρων σε αυτή τη θέση;


Σε μια προηγούμενη ανάρτηση, την οποία μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ, μιλήσαμε για τους στρατηγικούς κανόνες. Είπαμε ότι πρέπει να είναι απλοί και να εφαρμόζονται σχεδόν πάντα.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε τυφλά τους κανόνες ή κάποιες ιδέες. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, δηλαδή σε μερικές θέσεις μπορεί να ισχύει κάποιος άλλος κανόνας.


Η καλύτερη τοποθέτηση για τους πύργους είναι στην έβδομη γραμμή του αντιπάλου. Όπως βλέπετε και στο διάγραμμα 1. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για έναν πύργο. Είναι σωστό όμως αυτό που έκανε ο λευκός ή όχι;
Όπως έχουμε ξαναπεί, υπάρχουν μερικοί στρατηγικοί κανόνες. Επίσης υπάρχει μια ιεραρχία στους κανόνες. Ποιον κανόνα θα εφαρμόσουμε πρώτο, ποιον δεύτερο κτλ… Φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παίχτη να τα ανακαλύψει όλα μόνος του… Εδώ έρχεται και ο ρόλος του καλού προπονητή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τη σκέψη σας, ώστε να γίνετε σύντομα ένας ισχυρός παίχτης.
Στην θέση του πρώτου διαγράμματος μπορεί τα λευκά να έχουν «παίξει σωστά» με τους πύργους τους, όμως έχουν αγνοήσει έναν άλλον κανόνα που είναι πιο σημαντικός. Θυμάστε ποιος είναι; Μα φυσικά τον κανόνα που λέει: «Τα κομμάτια στο κέντρο!».
Και πράγματι τα λευκά έχουν δώσει μεγάλη σημασία στους πύργους τους αλλά έχουν αδιαφορήσει εντελώς για τον ίππο τους, ο οποίος είναι στην άκρη της σκακιέρας.


Διάγραμμα 1

Η αρχική ερώτηση ήταν ποιο μπορεί να είναι το σχέδιο των μαύρων σε αυτή τη θέση; Είναι δύσκολο για τα μαύρα να επιτεθούν στην πτέρυγα του βασιλιά και ας έχουν φέρει εκεί σχεδόν όλα τους τα κομμάτια. Επίσης πρέπει να δώσουν σημασία και στις απειλές που έχουν τα λευκά στο γ7 πιόνι. Οι πύργοι είναι αρκετά ενεργητικοί.
Ένα από τα σχέδια για τα μαύρα είναι να προσπαθήσουν να διώξουν τους πύργους από την 7η γραμμή, να ελαφρύνει η πίεση στο γ7 και έπειτα να αναδιοργανώσουν εκ νέου την επίθεσή τους.
Επίσης υπάρχει και ένα τακτικό μοτίβο. Ο ίππος στο γ7 μπορεί να αιχμαλωτίσει έναν από τους δύο πύργους.


Διάγραμμα 2

Έπειτα από μερικές κινήσεις τα μαύρα σταθεροποιούν τη θέση τους στο γ7 και τώρα πια απειλούν ξεκάθαρα να κερδίσουν διαφορά, δηλαδή να φάνε με τον ίππο τους τον πύργο.
Ο παίχτης με τα λευκά αισθάνεται τόσο σίγουρος για τους δυο πύργους του, οι οποίοι βρίσκονται στην έβδομη γραμμή και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα κινδυνεύουν!!
Έτσι χωρίς να δώσει και πολύ σημασία μετακινεί τον ίππο του…


Διάγραμμα 3

Χωρίς πολύ σκέψη και έτσι έπαιξα τον ίππο μου στο γ5. Ένα δώρο είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Το κακό όμως δεν σταματάει εκεί… Τα μαύρα όχι απλώς χάνουν τη διαφορά αλλά για κακή τους τύχη χάνουν και το δεύτερο πύργο!


Διάγραμμα 4

Έπειτα από τη συνέχεια, για παράδειγμα, Ρθ1 - Ι:β7, Π:β7 – Βα8, ερχόμαστε στη θέση του τέταρτου διαγράμματος και βλέπουμε ότι και ο δεύτερος πύργος έχει παγιδευτεί!! Απίστευτο και όμως αληθινό.
Ο λευκός συνέχισε να κάνει μερικές κινήσεις απελπισμένος, αλλά χωρίς νόημα.
Ως συμπέρασμα θέλω να σας μείνει ότι δεν πρέπει να ακολουθείτε τυφλά τους κανόνες. Ένα πολύ τυπικό λάθος που κάνουν πολλοί παίχτες είναι να ακολουθούν απλά τους κανόνες ή να παίζουν στρατηγικά, αγνοώντας εντελώς την τακτική. Είναι σαν να θέλουμε να περιγράψουμε τη θάλασσα χωρίς νησάκια, τον ήλιο χωρίς λάμψη. Απλά δε γίνεται.



Η στρατηγική και η τακτική είναι δύο αλληλένδετες έννοιες. Και εκεί έρχεται η ικανότητα των σκακιστών να μπορούν να συνδυάζουν αυτές τις δύο αρετές.
Θα αναρωτιέστε βέβαια πώς ακριβώς να βρείτε όλους αυτούς τους χρήσιμους στρατηγικούς κανόνες και πώς να τους αρχειοθετήσετε - ιεραρχήσετε. Τα καλά νέα είναι ότι κάποιοι άλλοι έχουν κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς! Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να αγοράσετε μια ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων από έναν κορυφαίο προπονητή και απλά να τη μελετήσετε.
Μπορώ να σας προτείνω ανεπιφύλακτα τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία με βοήθησαν να καταλαβαίνω πολύ περισσότερα πράγματα για το σκάκι και φυσικά να παίζω πολύ καλύτερα. Για περισσότερες πληροφορίες και τεχνικές λεπτομέρειες παρακαλώ πατήστε εδώ.
Εκεί υπάρχουν όλοι οι κανόνες που πρέπει να γνωρίζει κάποιος. Το πιο σημαντικό όμως είναι τι να σκεφτόμαστε πρώτα και τι έπειτα. Πώς να οργανώσουμε τη σκέψη μας και να μάθουμε τι είναι χρήσιμο να κάνουμε σε κάθε θέση.
Τι είναι η τακτική και τι είναι η στρατηγική. Πώς αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους;
Είναι πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση να μαθαίνουμε συγκεκριμένα πράγματα και να βάζουμε σωστά θεμέλια.
Εάν είσαστε φιλόδοξος και θέλετε να μάθετε πώς να παίζετε σωστά, επιτυγχάνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε την περιγραφή της σειράς μαθημάτων


Παρακαλώ πατήστε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: