Social Icons

Το σκάκι στα σχολεία



Είναι γνωστό ότι το σκάκι αποτελεί την κατ’ εξοχήν πνευματική δραστηριότητα που απευθύνεται στο σκεπτόμενο άνθρωπο. Διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει στα παιδιά η ενασχόληση με το σκάκι, καθώς:


o       αναπτύσσει την κρίση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα,
o       μαθαίνει την αξία της συστηματικής δουλειάς,
o       βοηθά στην πειθαρχία, και την αυτοσυγκέντρωση,
o       διευκολύνει τη συμμετοχικότητα και την κοινωνική ένταξη,
o       επιταχύνει την ωρίμανση και την απόκτηση υπευθυνότητας,
o       εκφράζει ένα υγιές πρότυπο αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Καβάλα, έχουν εντάξει στα δημοτικά σχολεία το πρόγραμμα «Σχολικό Σκάκι». Για παράδειγμα, η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (http://www.skakistis.gr) ανακοίνωσε ότι χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (http://www.snf.org/EL) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Kasparov (Kasparov Chess Foundation Europe (http://www.kcfe.eu) θα εφαρμόσει πιλοτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εκμάθηση του σκακιού στα σχολεία.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον πρώτο χρόνο σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος είναι τον δεύτερο χρόνο να επεκταθεί και σε σχολεία της υπόλοιπης χώρας.

Στην δική μας πόλη, για πάνω από 50 χρόνια, ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών δραστηριοποιείται, με στόχο να διαδώσει το σκάκι και να προάγει τον πολιτισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση προτιθέμεθα να αναλάβουμε –εντελώς δωρεάν- ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σε όλους τους μαθητές των δημοτικών της πόλης των Ιωαννίνων.

Ευχαριστούμε τη διεύθυνση της Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ιωαννίνων η οποία μας έδωσε την πρώτη άδεια, ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Όποιο σχολείο επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με τους εξής τρόπους:

Α) Με τον προπονητή του συλλόγου κ. Άγγελο Καίσαρη στο τηλέφωνο 6973489528.
Β) Περνώντας από την αίθουσά μας η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χρήστου Κατσαρή και Αγίας Μαρίνας 58 (παλιό κτηνιατρείο).
Γ) Στο τηλέφωνο 26510 – 75485 καθημερινά 17:00 – 21:00.

Οι επιλεγμένοι, έμπειροι και πιστοποιημένοι προπονητές της ομάδας μας θα προσφέρουν δύο διδακτικές ώρες σε κάθε τάξη των δημοτικών, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν το σκάκι και να ωφεληθούν από την ενασχόληση μαζί του.


Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από το Σκακιστικό Όμιλο Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: