Social Icons

Λορέντζος Μαβίλης

 
Ο Λορέντζος Μαβίλης (1860-1912) ήταν Επτανήσιος λυρικός ποιητής, ένθερμος πατριώτης και λάτρης του σκακιού από τη νεανική του ηλικία. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που αγωνίσθηκαν σε σκακιστικά τουρνουά του εξωτερικού τη δεκαετία του 1880, όταν σπούδαζε  φιλολογία στη Γερμανία.   Υπήρξε και  συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων.
          Συμπαρμένος από τη Μεγάλη Ιδέα για την απελευθέρωση των περιοχών της Ελλάδας, που ήταν ακόμη κάτω από Οθωμανικό ζυγό, ενίσχυσε τον αγώνα των Κρητών και των Ηπειρωτών την περίοδο 1896-1897. Εκλέχτηκε βουλευτής στην πρώτη Αναθεωρητική Βουλή επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ξαναπολέμησε για την ελευθερία της Ηπείρου το 1912 και σκοτώθηκε στις  28 Νοεμβρίου 1912 στον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, στη Μάχη του Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα.
Στο νέο βιβλίο του  Παναγή  Σκλαβούνου με τίτλο «Έλληνες σκακιστές του 19ου αιώνα», που εκδόθηκε στην Αθήνα,  περιγράφεται  η ζωή του Λορέντζου Μαβίλη και η σχέση του με το σκάκι. 
Με βάση τις έρευνες του κ. Σκλαβούνου, σε επόμενη καταχώρηση θα «αποκαλύψουμε»  ότι το σκάκι ήταν η αγαπημένη ασχολία  ακόμη ενός φημισμένου Έλληνα, που του οφείλει πολλά ο  νομός Ιωαννίνων.

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: